Halkın gerçek sorunlarının üstüne gidilmeli
Fotoğraf: MA

Politikada yaşanan kaotik süreci BirGün’e değerlendiren Siyasal İletişim Uzmanı Suat Özçelebi, “Siyasal iletişim alanında seçmen daima çok farklı mesaj, propaganda bombardımanıyla karşı karşıya kalır. Şu anda böyle bir süreçten geçiyoruz. Hatta hedef kitle bile gözetmeden, filtrelemeden bir mesaj, vaat, politik argüman kirliliği yaşanıyor. Seçim yaklaştıkça bu daha da artacak. Böyle ortamlar çoğunlukla işleri yolunda gitmeyenlerin gerçek sorunları saklaması için daha elverişlidir” dedi.

“İktidar, tartışmaları birçok kanaldan çeşitlendirerek ve daha önce takipçi konumuna sürüklendiği konularda gündemi sarsacak politik çıkışlarla yeniden belirleyici olmaya başladı” ifadelerini kullanan Özçelebi, “Derinleşen ekonomik krizin üstünü örtmek, ekonomi konuşmak istemiyor. Muhalefetin seçim yaklaşırken ön almak, kendine karşı kullanılacak, örneğin muhafazakar seçmene karşı ‘baş örtüsü kazanımını kaybedersiniz’ gibi bir argümanı iktidarın elinden almak için yaptığı hamle, giderek iktidara, Cumhurbaşkanına alan açmış gibi görünüyor. Ancak bu alanın ve tartışmanın genişlemesi muhalefet tarafından iyi kullanılabilirse, ulaşmakta güçlük çektiği iktidarın kemik seçmeni, kararsızlar gibi kitlelere kendi duruşunu ve mesajını daha kolay aktarmasını da sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

GÜVEN KAZANILMALI

Özçelebi sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada ortaya çıkan bir başka zemini de dikkatten kaçırmamak gerekir. İktidar-CHP, Kılıçdaroğlu-Erdoğan tartışmasından çok, 6’lı masa Cumhurbaşkanı gibi bir tartışma alanına, “BİZ” yani ittifak fikrinin ortak tutum ve söyleminin bu tartışmalarda asıl taraf olduğunun gösterilmesine ihtiyaç var. İttifaka karşı seçmende zayıflayan güven ve beklentiler bu tartışmalarda ortak söylemle yeniden canlandırılabilir. Yeni politik vaat ve programlara ilgi artırılabilir. Mesaj kaosunu kendi lehine çevirmek için İttifak bileşenlerinin ortak dil ve iletişim stratejine yönelmeleri zorunlu. Kaotik durum ancak böyle fırsata dönüştürülebilir.”