TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Yanardağ’ın tutuklanmasından hemen sonra kanala ceza verilmesi baskıların artacağı sinyalini verdi. TELE1 programcısı Murat Taylan ise “Halkın haber alma hakkını gasp ediyorlar” dedi.

Halkın haber alma hakkına gasp
Yanardağ, hakkında verilen tutuklama kararı öncesi gazetecilerle selamlaşmıştı. (Fotoğraf: DHA)

Umut SERDAROĞLU

İktidarın özgür basını susturmaya yönelik son dönemde artan baskıları seçimden sonra da devam ediyor. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının ardından TELE1’e verilen 5 günlük yayın durdurma ve 7 günlük ekran karartma cezaları adeta halkın haber alma hakkının gasp edilmeye çalışıldığını gösterdi. Sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da verilen cezalara tepkiler yağarken Yanardağ son verdiği mesajda yurttaşı TELE1’e desteğe çağırdı.

Üst üste alınan kararlar hakkında BirGün’e açıklamalarda bulunan TELE1 programcısı Murat Taylan ise iktidarın bu cezalarla daha da baskıcı bir yönetim sürecine gireceğini aktardı. Taylan ayrıca TELE1’in kapatılmasına yol açacak cezaların gelme ihtimalinin de olduğunun altını çizdi.

KANALI DA KAPATIRLAR

Merdan Yanardağ’ın tutuklanma sürecine değinen Taylan şöyle konuştu:

“Seçimlerden önce tarif ettiğimiz gibi AKP 21 yıllık iktidarında bir kırılma olmayacağı tam tersine seçimlerin ardından daha da baskıcı, otoriter bir yönetim sürecine gireceğini doğrulayan bir gelişmeydi bu aslında. Seçimlerin hemen ardından ‘katalog suç’ olmadığı halde böyle bir suç işlediği gerekçesiyle TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın önce televizyon kanalında gözaltına alınıp tutuklanması, sonrasında TELE1’e verilen ceza iktidarın basına karşı bundan sonra izleyeceği yolu da gösterdi. Zor bir döneme girdiğimiz açık. İktidarın ülkeyi daha ne kadar yöneteceğine ilişkin tartışmaların başladığı dönemde, seçim öncesinde de gördüğümüz gibi baskı, korku ve sindirme politikaları sürdürülecek.”

Program durdurma ve ekran karartma cezalarının gerekçesinin birbirinden farklı olduğunu hatırlatan Taylan, ‘Terör propagandası’ gerekçesiyle Merdan Yanardağ’ın çıktığı programı 5 gün durdurma cezasının yanı sıra ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik’ nedeniyle kanalın 7 gün karartılması aslında gerçek niyetlerini bir kez daha gösterdi” dedi.

Verilen cezalar ile üçüncü bir ceza için yol açıldığını ifade eden Murat Taylan, “Önümüzdeki 7 ay içerisinde herhangi bir programın konuğu söylediği söz nedeniyle kanal kapatmaya varacak cezalardan söz edebiliriz. Ancak bizim endişelerimiz TELE1’in kapatılması değil. Buradaki temel sorun toplumun haber alma hakkının engellenmiş olmasıdır” diye konuştu. Taylan, verilen 7 günlük ekran karartma cezasının ne zaman uygulanacağının belli olmadığını, kararın uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin kesin kararın birkaç ayı bulabileceğini söyledi.