Hazine’nin şirketlere ortak olmasının önü açıldı. CHP Sözcüsü Öztrak, “Sağlık Bakanı’nın kendi hastanesi için çıkardığı yönetmeliklerden sonra Cumhurbaşkanı da kendine yakın şirketleri kurtarmak için kararname çıkarttı” dedi.

Halkın parasıyla batık sermaye kurtarılacak

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile Hazine’nin "Cumhurbaşkanı Kararı" ile yurt içindeki ve yurt dışındaki şirketlere ortak olmasına olanak sağlandı.

Temmuz ayında çıkartılan Torba Kanun’da, ödeme zorluğu çeken ve çoğu Kamu Özel İşbirliği Projeleri’nde faaliyet gösteren şirketlerin 400 milyar TL’lik kredi borcuna ödeme kolaylığının getirilmesinin ardından yeni bir düzenleme daha yapıldı. Erdoğan’ın onayıyla Hazine'nin, yerli ve yabancı şirketlere ortak olabilmesine olanak sağlandı.

ÖRTÜLÜ KARARNAME

Kararnamede, Hazine’nin ortak olabileceği şirketlerin nitelikleri, borç durumu, büyüklüğü ve yürüttüğü projeler yer almadı. Kararnamede şirketleri tanımlayan tek ifade “yerli ve yabancı şirketler” oldu.

OLAĞANÜSTÜ YETKİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı yetkinin, “olağanüstü” olduğunu ifade eden CHP Sözcüsü ve eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, “AKP Genel Başkanı’na bugüne kadar hiçbir siyasetçiye verilmeyen yetkiler verilmiştir” dedi.

bir iştirake girmesi ya da bir işletme kurmasının usul ve esaslarının yasalar çerçevesinde belirlenmesine karşın böyle bir kararname çıkarılmasının “kabul edilemez” olduğunu ifade eden Öztrak, “Tek bir maddeyle Cumhurbaşkanı’na Hazine'yi istediği şirkete ortak yapma imkanı verildi. Bu ortaklık kimin parasıyla yapılacak, Hazine’nin parasıyla. Yani milletin vergileriyle. Bu kadar geniş ve belirsiz bir düzenlemeyi kriz ortamında yapmak son derece yanlış bir uygulamadır” diye konuştu.

DEVLETİN YAPISI TAHRİP EDİLİYOR

Yerli ve yabancı şirketlere ortak olmak için Varlık Fonu’nun kullanılabileceğini fakat buna rağmen Hazine’nin seçildiğini ifade eden Öztrak, şunları söyledi:

“Millet çok ciddi sıkıntı içinde ve borcunu ödeyemiyor. Siz milleti neden daha da zora sokuyorsunuz? Torba Kanun’la zaten 400 milyarlık ödemelerde kolaylık sağlandı ancak sanırım bu da fayda sağlamadı ki şimdi Hazine’yi devreye soktular. Sağlık Bakanı’nın kendi hastanesi için çıkardığı yönetmeliklerden sonra Cumhurbaşkanı da kendine yakın şirketleri kurtarmak için Kararname çıkarttı. Devletin kurumsal yapısı tahrip edilmeye devam ediliyor.”

KÖİ ŞİRKETLERİ Mİ?

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da kararnameye tepki gösterdi. AKP’nin icraatlarını kamuoyu ile açıktan paylaşmadığı için düzenlemelerin içeriklerinin öğrenilemediğini ifade eden Yılmaz, “Kamu özel işbirliği projelerinde yer alan şirketlerden bu yönde bir talep gelmiş olabilir. Şu an batık olan yerli şirketlere bir yardım yapılması söz konusu olabilir. Devlette şeffaflığı bitirdikleri için bilinmezlikle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Düzenlemenin akıllara, Temmuz ayındaki 400 milyar TL’lik ödeme kolaylığının bu şirketleri kurtarmaya yetmediğini getirdiğini ifade eden Yılmaz, “Sanırım iktidara, batıkta olan projelerin kurtarılması için, ‘Elinizi taşın altına koyun’ denilmiş. Ekonomide tam bir bilinmezlik var. Hükümet çaresiz olabilir ama ülkemiz çaresiz değildir. Ülkenin meseleyi bilen yeterli insan kaynağı var. Beceriksizlik ,işleri daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor, çözümü zorlaştırıyor. İlk adım gerçeklerle yüzleşmektir” dedi.