MAK Araştırma’nın son anketi yoksulluğun resmini bir kez daha ortaya koydu. Resmi enflasyon oranlarının doğru olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 14 olurken gerçeği yansıtmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 64.

Halkın yoksulluğu rakamlara sığmadı

Artan enflasyon, geçim sıkıntısı ve yoksulluk ülkenin en önemli gündem maddesi haline geldi. Milyonlar her gün zam haberiyle uyanırken halkın iktidara olan tepkisi de kamuoyu yoklamalarına göre oy oranlarına yansıyor. Son olarak MAK Araştırma’nın Mayıs Ayı Gündem Raporu ülkede yaşanan ekonomik krizi ve halkın tepkisini gözler önüne serdi.

MAK Araştırma, 30’u büyükşehir olmak üzere toplam 63 ilde 5 bin 750 kişiyle yüz yüze gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre pek çok kamuoyu yoklamasında görüldüğü üzere AKP’nin yüzde 30 bandının altına inerek yüzde 27 oranına gerilediği görüldü. Buna karşın CHP’nin yüzde 25 bandında devam ettiği, İYİ Parti’nin ise yüzde 15 oranında seyrettiği ortaya çıktı. İktidarın küçük ortağı MHP ise yüzde 7’ye çekilen barajın da altında kaldı.

Bu tablonun ortaya çıkışında ekonomide yaşanan krizin kritik bir yer kapladığı görülüyor. Ülkenin en önemli sorununun ne olduğu sorusuna verilen yanıt MAK Anketi’nde de değişmedi. Araştırmaya göre halkın yüzde 61 ‘hayat pahalılığı’ derken yüzde 10’luk bir kesim ‘işsizlik’ yanıtını verdi. Üçüncü sırada ise ‘adalet’ yanıtı yer aldı.

halkin-yoksullugu-rakamlara-sigmadi-1022406-1.

RESMİ VERİLER GÜVEN VERMİYOR

İktidarın halk karşısında inandırıcılığını yitirmesi ise bir başka üzerinde durulması gereken başlık oldu. Enflasyonun yüzde 70 olduğunu açıklayan tartışmalı TÜİK verilerine yurttaşın inanmadığı ortaya çıktı. Resmi enflasyon oranlarının doğru olduğunu düşünlerin oranı sadece yüzde 14. Doğru olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde ise 64 oldu. Kesinlikle doğru değil diyenler de yüzde 17 oranında yer aldı.

Öte yandan muhalefetin de moral üstünlüğü sağladığını söylemek mümkün. Ankete göre hükümetin ekonomi politikasını katılımcıların yüzde 81 gibi oldukça ezici bir bölümü ‘başarısız’ bulduğunu ifade etti. Başarılı bulanların oranı yalnızca yüzde 4’te kaldı. Bu soruya yüzde 15’lik bir kesim yanıt vermemeyi tercih etti. Ekonomik sorunları kimin çözebileceği sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çekti. Muhalefetin çözebileceğini düşünenler yüzde 40’ın üzerindeyken Erdoğan diyenler yüzde 33’te kaldı. Her ikisinin de çözemeyeceğini düşünen yüzde 10’luk bir kesimin bulunması da dikkat çeken bir başka konu oldu. Haber Merkezi