Halkın zamlara olan tepkisi fırıncıya yansıyor

Fırıncıların un, maya ve işletme giderlerinin artmasından şikâyetçi. Maliyet artışlarını göstererek ekmek fiyatlarına zam yapmak isteyen fırıncılar tüketicilerin tepkisini çekiyor. Niğde'nin Bor ilçesinde fırıncı esnafıyla bir araya gelen CHP’li Ömer Fethi Gürer, önceki yıllarda dışarıdan ucuza alındığı gerekçesiyle buğday ithalatı yapıldığını ancak pandemi ile birlikte yurt dışından buğday getirilemediğini söyledi. Yurt içindeki buğdayın da neredeyse bir katı fazlası bir fiyatla alındığını belirten Gürer, bu sebeplerle Türkiye'deki buğday fiyatının arttığını dile getirdi.


Gürer ile konuşan bir fırıncı, un fiyatlarına bir yıl içinde yüzde 100 zam geldiğini belirtti ve "Ekmeğe 25 kuruş zam yapsak, halkın bütün tepkisini fırıncı alıyor. Ama bunun arkasındaki unun artışı, hiçbir televizyon kanalında çıkmıyor. Unu 110 liraya alırken yine bir ekmek 1,5 liraydı, şimdi unu 220 liraya alıyoruz ekmek fiyatı 1,75 lira. Yani bizim girdimize yüzde 100 zam gelmişken biz sadece yüzde 30 zam almış olduk. Keşke eskiye dönsek de ekmeği 1 liradan satsak" dedi.
Fırıncı, “65 kilo buğdaydan, 50 kilo un elde ediliyor. 200 gram ekmeğin fiyatı 1,75 lira. Bu fiyatlarla, bu gelen zamlardan sonra maliyetleri kesinlikle karşılamıyor. Bu şekilde devam ederse bırakacağız, yapacak bir şey yok” dedi.

Başka bir fırıncı ise, “Babamdan devraldığım, 27 sene de bizzat benim çalıştırdığım fırını, maliyetlerin aşırı artışı ve özellikle eleman sıkıntısından dolayı kapatmak zorunda kaldım. Yaklaşık 50 yıllık iş yerimizi kapattık” şeklinde konuştu.

“Ekmeğe 25 kuruş zam yapsak, halkın bütün tepkisini fırıncı alıyor” diyen fırıncı “Biz zam talebinde boşuna bulunmuyoruz. Girdimiz çok yüksek, maliyetler yükseliyor, işi çevirebilmemiz için mutlaka zam yapmamız gerekiyor. Biz 2021’in başından bu zamana kadar, 10 aydır 25 kuruş zam aldık sadece. Bizim bu girdileri kurtarabilmemiz için ekmeğin en az 2,5 lira olması lazım. Öbür taraftan halka da yazık. Ya bu un fiyatları düşecek, hükümetin buna bir çözüm bulması gerekir. Biz yüksek fiyatlara ekmek satalım derdinde değiliz" ifadelerini kullandı.

ANKA