Putin’in ‘kısmi seferberlik’ ilan etmesine solcular tepki gösterdi. Partiler savaşın kaybedeninin halklar olduğunu belirterek derhal sona erdirilmesini istedi.

Halkların değil egemenlerin savaşı

Umut Can FIRTINA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün ‘kısmı seferberlik’ ilan etmesinin ardından Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve İrlanda Komünist Partisi açıklamalar yayımladı.

KKE tarafından yapılan açıklamada Batı ve Rusya tarafından Ukrayna’da yürütülen savaşın yıkıcı bir safhaya geçtiği belirtildi. Askeri gücün artırılmasının savaşı bitirmekten ziyade daha da yoğunlaştıracağı ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Batı tarafından Ukrayna’ya yapılan askeri yardımlar iddia ettikleri gibi ‘özgürlük’ veya Ukrayna halkının ‘kendi kaderini tayin etmesi’ için değil, Batı tekellerinin çıkarı içindi.

Öte yandan işgalini sürdüren Rus yönetimi hedefinden sapmış durumda. Putin’in 21 Eylül’de yaptığı konuşma, referandum gibi siyasi araçlarla, askeri araçlarla ve nükleer silah tehditleriyle Ukrayna topraklarının yüzde 20’sinin ilhak edileceğini gösteriyor. Yunanistan halkı iki tarafın da bahanelerini reddetmeli.

Hükümet ve Batıcı partiler Yunanistan’ın savaşa dahil olmasında sorumluluk sahibi. NATO ve ABD’nin planları için ülkenin askeri üslerinin ve altyapısının kullanımına izin verdiler. Bu ilişki hedef haline gelen halkımızın geleceği üzerine gölge düşürüyor. Yunanistan’ın emperyalist savaşa katılımı derhal sonlandırılmalı. Ülkedeki tüm NATO ve ABD üsleri kapatılmalı, Yunanistan altyapısının ve kaynaklarının kullanımı durdurulmalı. Hiçbir Yunan askeri emperyalist görevlere dahil edilmemeli. AB’nin ilkeleri doğrultusunda Rusya’ya uygulanan ve halkımıza etki eden yaptırımlar kaldırılmalı.”

YAPTIRIMLAR YÖNETENLERE DEĞİL

İrlanda Komünist Partisi’nden yapılan açıklamada ise İrlanda hükümetinin Ukrayna’daki savaşı büyütmek isteyen AB ve NATO ile ortaklığına karşı çıkılarak, “Savaşın direkt kurbanları olan Ukrayna ve Rusya işçi sınıfının, egemenlerin savaşında ateşe atılan sivillerin yanındayız. Derhal ateşkes ve yaptırımların sonlanmasını istiyoruz. Yaptırımlar yönetenlere değil, Rus ve Avrupalı işçi sınıfına en büyük darbeyi vuruyor” denildi.