Yunanistan’da seçimler ‘Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) zaferiyle sonuçlandı. Çipras AB, AB Merkez Bankası ve IMF’yi kastederek “Troyka bitti” dedi. Hükümeti kurmak için ise ‘Bağımsız Yunanlar’ ile anlaşmaya varıldı

Halkların iki yakası bir araya gelecek

Tarihinin en kritik seçimlerinden birini geride bırakan Yunanistan’da sandıktan galip çıkan parti açık ara farkla ‘Radikal Sol Koalisyon’ SYRIZA oldu. SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras sonuçların ardından yaptığı açıklamada Avrupa’nın ve dünyanın ‘ekonomik devlerine’ gözdağı verdi. Hükümetin kurulması için ise ‘Bağımsız Yunanlar’ (ANEL) ile el sıkışıldı. Diğer yandan Yunanistan’da solun zaferi, avro bölgesini oldukça tedirgin etti.

‘Oligarşi kaybetti’
Seçimlerden zaferle ayrılan SYRIZA’nın  koalisyon ortağı ‘Bağımsız Yunanlar’ (ANEL) oldu. SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras, SYRIZA gibi kemer sıkma politikalarına karşı olan ANEL’in lideri Kammenos ile koalisyon kurma konusunda anlaşmaya vardı. SYRIZA tek başına hükümet kurma şansını ise 2 sandalyeyle kaçırdı.

Seçim zaferinden sonra başkent Atina’nın Populea Meydanı’na toplanan SYRIZA destekçilerine hitap eden Çipras, zaferi “Ekonomik kriz yüzünden Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce gence ve bilim insanına” armağan etti. “Seçimlerde, Yunanistan’daki elit, oligarşik ve anti-demokratik güçler kaybetti” diyen Çipras, Yunanistan halkının seçimlerle verdiği mesajın ‘Troykanın (Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası) bitişi’ olduğunu vurguladı.

Savaş tazminatı talebi
SYRIZA, Avrupa Birliği’nden (AB) Yunanistan’ın 320 milyar avro olan borcunun yarısının silinmesini, geri kalanı için de “şartlar elverdikçe ödeme yapmayı” isteyeceğini açıkladı.

Almanya’dan İkinci Dünya Savaşı için tazminat talebinde (150 milyar avro) bulunacağını da açıklayan SYRIZA, Yunanistan halkı için boyutu 16-18 milyar avroluk “kemer gevşetme” programı öngörüyor.

Avrupa’dan tehditler
Seçimlerin sona ermesinin ardından Avrupa’dan SYRIZA’ya “tehdit” içerikli mesajlar da geldi. Almanya Parlamentosu Bütçe Sözcüsü Norbert Barthle, “İlave borç azaltmaları olmayacak. Çipras vergi ödeyen Almanların, Yunanistan’a yardımların büyük kısmından sorumlu olduğunu anlamalı” dedi. Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb ise “Yunan hükümeti önceki anlaşmalara ve gerekli yapısal reformlara sadık kalırsa Yunanistan’ın programını birkaç ay uzatma ihtimalini görüşmeye hazırız ancak Finlandiya borç iptalini kabul etmeyecek” ifadelerini kullandı.

Danimarka Finans Bakanı Jeroen Dijsselbloem da IMF’nin açıklamalarına benzer şekilde “Önceki Yunan hükümetleri ile çalıştığımız gibi SYRIZA ile de çalışmaya hazırız. Borçların azaltılmasıysa avro bölgesinde desteklenmiyor” şeklinde konuştu.

‘Özel muamele yok’
IMF Başkanı Christine Lagarde’ın yaptığı açıklamaya göre ise, Yunanistan’a borçlar konusunda özel muamele yapılmayacak. Lagarde, “meselenin kemer sıkma değil, köklü reformlar olduğunu” savundu.

SYRIZA’nın zaferine ABD’den ilk tepki Beyaz Saray Sözcüsü Mark Stroh’tan geldi. Yeni sol hükümete dair net bir açıklama yapmaktan kaçınan Stroh, “Yunanistan’ı seçimleri başarıyla bitirdiği için kutlarız. Yeni hükümetle birlikte çalışmayı umuyoruz” dedi.

***

Çipras'tan anlamlı ziyaret

Hükümetikurma yetkisini almak üzere Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ı ziyaret eden Çipras, Papulyas’ın huzurunda yemin ederek başbakanlık görevine başladı. Aleksis Çipras, Yunan Kilisesi temsilcilerinden kimsenin katılmadığı törenin ardından yaptığı açıklamada, “Süreci hızlandırmamız lazım çünkü hükümetin yolu yokuş” dedi. Aleksis Çipras, yemin töreninin ardından Kesariani semtinde iç savaş sırasında infaz edilen komünistlerin anısına dikilen anıtı ziyaret ederek, bir demet kırmızı gül bıraktı.

Yunanistan’da Çipras kravatsız, dini törensiz yemin etti

Yunanistan'da 'umut' kazandı, iktidara 2 kaldı

Yunanistan seçimine tepkiler: Avrupa solu SYRIZA'nın rüzgârını arkasına aldı

Bizim çocuklar yaptı!

ÖDP'den SYRIZA'ya kutlama: Yunanistan'da kazanan umut oldu!