Anketler yurttaşların laiklik konusunda hassasiyetini ortaya koyuyor. MetroPOLL’ün anketine göre seçmenin yüzde 81’i Diyanet’in siyasetle uğraşmasını yanlış buluyor. AKP seçmeninde ise bu oran yüzde 72.

Halktan ‘siyasete karışma’ uyarısı

POLİTİKA SERVİSİ

Kitle desteği azalan iktidarın Diyanet İşleri Başkanlığı’nı cepheye sürmesi toplumda karşılık bulmuyor. MetroPOLL Araştırma’nın yaptığı çalışma din adamlarının siyasete karışmasına toplumun sıcak bakmadığını gösteriyor. Toplumun büyük çoğunluğu ise iktidarın gerici politikalarının aksine devlet ve din işlerinin birbirine müdahale etmesine karşı çıkıyor. AKP’liler bile bu durumdan ciddi oranda rahatsız. MHP’lilerde ise bu oran daha yüksek. MetroPOLL Araştırma’nın anketine göre, AKP seçmeninin bile yüzde 72’si Diyanet ve din adamlarının siyasetle uğraşmasını onaylamıyor. Ankete katılanların yüzde 69’u Diyanet’in siyasete karıştığını söylerken, AKP’ye oy vereceğini belirtenlerin yüzde 50’si de bu görüşe katılıyor.


MetroPOLL’ün son kamuoyu yoklaması iktidarın gerici politikalarının aksine toplumun laiklik konusundaki hassasiyetini gözler önüne serdi. Türkiye’nin Nabzı Eylül ayı araştırmasında diyanet ve siyaset ilişkisini de ele aldı. Araştırmaya göre, seçmenin yüzde 81’i Diyanet’in ve din adamlarının siyasetle uğraşmasını yanlış buluyor. AKP seçmeninde ise bu oran yüzde 72 olarak ölçüldü.

MHP’DE YÜZDE 80

MetroPOLL Araştırma, Ankete katılan seçmene, "Diyanet ve din adamlarının siyasetle uğraşmalarını doğru bulur musunuz" diye soruldu. Seçmenin yüzde 80,7’si diyanetin ve din adamlarının siyasetle uğraşmalarını doğru bulmadığını, yüzde 15,7’si ise doğru bulduğunu söyledi. Öte yandan verilen yanıtlar oy verilen parti bazında incelendiğinde ise, AKP seçmeninin yüzde 71,6’sı, "Diyanetin ve din adamlarının siyasetle uğraşmalarını doğru bulmadığını" söylerken, MHP’de ise bu oran yüzde 80,8 oldu. Ankete katılanlara ‘Son yıllarda Diyanet’in ve din adamlarının siyasetle uğraştığını düşünüyor musunuz?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 69’u Diyanet’in ve din adamlarının siyasetle uğraştığı cevabını verdi. Yüzde 26.8’i ise bu fikre katılmadı. AKP’ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 50’si de Diyanet ve din adamlarının siyasete karıştığını düşündüğünü söyledi. Öte yandın AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Kayseri’de bir cami açılışında yaptığı konuşmada, "Adama envaiçeşit ilim vermişsin, doktor, mühendis, amir, memur yapmışsın ama vatan haini çıkmış, dini, imanı inkar ediyor, insanların değerine düşman, gidiyor silah çekiyor, anarşistlik yapıyor" diye konuştu.

halktan-siyasete-karisma-uyarisi-930573-1.

***

Belçika’dan Diyanet hamlesi

Belçika’nın Flaman kesiminde hükümet, Ankara’nın ülkedeki Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı camilere yönelik müdahalesine son vermek için, yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Belçika’daki camilere yurtdışından mali kaynak ya da yardımı sınırlandıracak olan Flaman hükümeti, imam maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesine de engel olacak. Yeni düzenleme ile ibadethane ruhsatı için 4 yıl bekleme şartı getirilecek ve toplumda ayrımcılığı, nefreti veya şiddeti teşvik eden topluluğa ait camilerin ruhsatı iptal edilecek. Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, "Söz konusu yasa tasarısının ülkedeki din ve ibadet özgürlüğüne halel getirmemesi yönünde Belçika makamlarının gerekli özeni göstermesini diliyoruz" dendi.