25 Ocak’taki seçimlerde yüzde 36’yla büyük bir zafer kazanan SYRIZA’ya destek artıyor. Son yapılan anketler Radikal Sol Koalisyon’un oylarını yüzde 45’e kadar yükselttiğini gösteriyor

Halktan SYRIZA’ya güvenoyu: Destek yüzde 45'e çıktı

Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılan genel seçimlerde yüzde 36 oy alarak hükümeti kuran Radikal Sol Koalisyon’a (SYRIZA) ülkede verilen destek giderek büyüyor. Seçimlerin üzerinden daha bir ay geçmeden düzenlenen ankete göre SYRIZA, oy oranını yüzde 36’dan yüzde 45’e kadar yükseltmeyi başardı. Ankete göre SYRIZA, bugün seçim olsa halkın yüzde 45,4’ünün oyunu alırken  eski iktidar partisi Yeni Demokrasi ise yüzde 18,4’te kalacak. Seçimlerde yüzde 27,8 oy oranına ulaşan Yeni Demokrasi’deki büyük düşüş göze çarparken iktidar ortağı ANEL dışındaki bütün partiler de oy kaybına uğradı. Buna göre Yunanistan Komünist Partisi yüzde 5,5’ten yüzde 4,8’e; Altın Şafak yüzde 6,2’den yüzde 4,7’ye; Nehir yüzde 6’dan yüzde 4,6’ya ve bir zamanların en ‘gözde’ partisi PASOK da yüzde 4,6’dan yüzde 2,8’e kadar geriledi.

İLK İCRAATLARA GEÇER NOT
Ankete katılanlara yöneltilen, “Hükümetin ilk günlerini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna halkın yüzde 83,1’i “olumlu ya da çoğunlukla olumlu” şeklinde yanıt verirken sadece yüzde 13,6’lık bir kesim hükümetin icraatlarını beğenmediğini beyan etti. “Hükümetin siyasi açıklamalarından tatmin oldunuz mu” sorusuna ise Yunanistan halkının yüzde 80’i “evet” derken yüzde 17.4’lük kesim ise olumsuz yanıt verdi. Anketi dikkat çekici bir noktası da Maliye Bakanı Yanis Varoufakis hakkındaydı. Ankete göre halkın yüzde 82’si Varoufakis’in ilk icraatlarını olumlu buluyor.

SYRIZA lideri Çipras: AB bizi dinlemek zorunda!

Çipras güvenoyunu aldı, gözünü AB ile görüşmelere çevirdi: Tüm seçim vaatlerimizi yerine getireceğiz

SYRIZA'lı vekilden yandaşlara: AKP'yi takdir etmiyoruz, farklı istikametlerdeyiz

 

AVRUPA ÇAPINDA EYLEM
Öte yandan Avrupa Sol Partisi’nin girişimiyle ilan edilen “SYRIZA’ya destek haftası” nedeniyle Avrupa’nın dört bir yanında halk eylemler düzenledi. Cumartesi günü Roma, Londra ve Madrid’teki protestolara binlence kişi katılırken halklar, “Yunanistan’a bir şans verin” mesajını iletti. Gösteriler bugün de devam etti. Tasarruf önlemlerinin en büyük savunucusu Almanya’da da halk hükümete seslendi. SYRIZA’nın zaferini bir fırsat olarak gören Alman eylemciler Avrupa Birliği’nin ekonomik ve sosyal politikalarının gözden geçirilmesini talep etti. Sendikaların yayımladığı açıklamada da “Yunanistan’a akıtılan milyarlarca avro öncelikli olarak finans sektörünü dengelemek için kullanıldı. Aynı zamanda ise ülke hükümet harcamalarında kısıntıya giderek sosyal ve insanı bir kriz yarattı. Şantaj yapmadan Yunan hükümetiyle ciddi müzakereler yapılmalı” ifadeleri kullanıldı.