Başbakan Hasan Diyab yeni kabinesini açıkladı. Ülkede ekonomik tablo ağırlaşırken teknokratlar hükümeti isteyen eylemciler yeni kabineye sıcak bakmadı. Beyrut’ta protestolar sürerken analist Timur Göksel, kabine için yapılan pazarlıkların halkın acil sorunlarını çözmediğine işaret etti

Halktan yeni hükümete veto

SELİN ASKER

Lübnan’da protestoların gölgesinde kurulan yeni hükümet, yolsuzluktan ve yoksulluktan bıkan ülke yurttaşlarını tatmin etmedi. Ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı 17 Ekim tarihinden bu yana sokaklarda olan Lübnan halkı, Hasan Diyab başbakanlığında kurulan yeni hükümeti teknokratlardan oluşmasına rağmen mezhep odaklı buluyor. Diyab’ın ülkenin gerilim hatlarını yatıştıran ve yurttaşların beklentisini karşılayan bir kabine sunmadığı düşünülüyor.

Lübnan’ın yeni Başbakanı Hasan Diyab, önceki gün Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşmesinin ardından Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 20 kişiden oluşan kabine listesini açıkladı. Kabinesinin protestocuların talep ettiği üzere teknokratlardan oluştuğunu ve yeni seçim yasası hazırlığı içerisinde olduklarını ifade eden Diyab, “Kaybedecek zaman yok, vakit çalışma vakti” dedi.

Diyab’ın yeni kabinesi protestocuların beklentilerini karşılamadı. Hükümetin kurulmasından saatler sonra tepkiler yeniden hararetlendi. Başkent Beyrut başta olmak üzere birçok kentte hareketlilik gözlenirken güvenlik güçleri, protestoların en çok yoğunlaştığı Meclis Binası ve Şehitler Meydanı’na çıkan yollara ulaşımı kesti.

halktan-yeni-hukumete-veto-678584-1.

‘HALKIN ACİL SORUNLARI VAR’

Lübnan’ın tanınan siyasi ve askeri analistlerinden eski BM Barış Gücü UNIFIL’in Sözcüsü Timur Göksel, konuyu BirGün’e değerlendirdi. Göksel, Diyab hükümetinin bir “kandırmaca” olduğunu söyledi. Hükümet kanadında kabine için ciddi pazarlıkların yürütüldüğünü söyleyen Göksel, “Bu bir teknokrat hükümeti değil, kimi kandırıyorsunuz? Kimse bunları yutmuyor. Partiler onca süredir kimin yerine kimin geleceği üzerine pazarlık süreci yürüttüler. Ancak halkın çok daha acil sorunları var. Bu şekilde halkı ikna edemezler” dedi. Göksel, “Halkın emek problemlerine çözüm üretilmezse protestoların önünü alamazlar. Ülkede ithalat durdu, döviz yok, en büyük sorun ise hâlâ yolsuzluk. Bunlara son verecek bir hükümet talebi ile aylardır sokaklarda olan insanlara çözümsüzlüğü artık dayatamazlar” diye konuştu.

Körfez ve Batı ülkelerine yakınlığıyla bilinen 14 Mart Bloku’nu oluşturan, eski Başbakan Saad el Hariri’nin partisi Sünni Müstakbel Hareketi, Hıristiyan Lübnan Güçleri Partisi, Hıristiyan Ketaib Partisi ve Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi, yeni Başbakan Diyab’ın kabinesinde yer almadı.

halktan-yeni-hukumete-veto-678585-1.

Eski BM Barış Gücü UNIFIL’in Sözcüsü Timur Göksel

Hasan Diyab’ın Hasan Nasrallah liderliğindeki Hizbullah’ın Meclis’teki kanadının yer aldığı 8 Mart Bloku tarafından desteklendiği biliniyor. Aynı blokta yer alan Hizbullah, Emel Hareketi ve Cumhurbaşkanı Avn’ın kurucusu olduğu Özgür Yurtseverler Hareketi, akademisyen Diyab’ın başbakanlığı için ortaklaşmıştı.

160 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI

Hükümetin kurulmasına yönelik süreç, gittikçe kötürümleşen siyasi tabloyu tersine çeviremezken ülkede gösterilerin başlamasından bu yana 60 bin Lübnanlı işini kaybetti. Lübnan lirası ise Merkez Bankası kuru sabit tutsa da karaborsada yüzde 40’a varan değer kaybı yaşadı. Diyab hükümetinin ekonomiyi dengeleyecek adımlar atmaması halinde siyasi belirsizliğin derinleşmesine mümkün gözüyle bakılıyor.