HDK Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu ile ESP Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi, “tutuklanmazlarsa adalete zarar verecekleri” gerekçesiyle cezaevine gönderildi

Hamzaoğlu ‘adalete zarar vermesin’ diye tutuklandı

HDK Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu ile ESP Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi, “Halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme ve terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği’nce tutuklandı.

Bir hafta gözaltında tutulan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Fadime Çelebi ile SODAP Eşsözcüsü Kezban Konukçu, Sol Yeşil Parti Eşbaşkanları Naci Sönmez ve Eylem Tuncaeli, SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, DBP Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, önceki gün Ankara Adliyesi’ne getirildi. Savcılık ifadelerinin ardından Konukçu, Sönmez ve Tuncaeli adli kontrol kararıyla serbest bırakılırken, diğer dört siyasetçi tutuklanmaları talebiyle hâkimliğe sevk edildi.

Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği ise 8 saat siyasetçilerin sorgusunu yapmadı. Dört siyasetçinin hâkimlik sorgusu sabaha karşı tamamlandı. HDP’nin 3-4 Şubat’ta Ankara’da topladığı 2. Genel Konferans devam ederken yaptığı “Afrin halkının yanındayız” başlıklı basın açıklaması nedeniyle başlatılan soruşturmada siyasetçilere “Halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme ve terör örgütü propagandası yapma” suçlaması yöneltildi.

‘Açıklama barış talebidir’
Siyasetçiler suçlamaları kabul etmedi, basın açıklamasında halkların kardeşliği, özgürlüğü ve çatışmasızlık ortamının yaratılmasına bir çağrı yapıldığı belirtildi. 34 yıllık hekim olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da açıklamanın barış talebini yineleme amacıyla yapıldığını söyledi. Hamzaoğlu, “Ben 34 yıllık hekimim. İnsan sağlığı ve yaşamı önceliği her şeyden önce gelir, halk sağlığı alanında çalışıyorum ve savaş en büyük halk sağlığı sorunudur, insan eliyle yapıldığı için önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Bu anlamda da hem barış talebi hem de savaş karşıtlığı dile getirilmiştir” dedi.

‘Adaletin işleyişine zarar verebilirler’
Hamzaoğlu’na açıklamanın yanısıra, yazışmaları ve ev aramasında el konulan kitaplar soruldu. Avukatların savunmaları ardından 5. Sulh Ceza Hakimliği Fadime Çelebi ve Onur Hamzaoğlu’nun tutuklanması kararında “atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli şüphe”, “kaçma şüphesi”, “adaletin işleyişine zarar verecekleri” gerekçesini ileri sürdü.

Gerekçede şu ifadeler yer aldı: “Fadime Çelebi ve Onur Hamzaoğlu yönünden dosya kapsamına göre; dijital materyaller inceleme tutanak içerikleri ve şüphilelerin ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli şüphenin var olduğu, kaçma şüpheleri nedeniyle de tutuklama nedeninin oluştuğu, öte yandan üzerlerine atılı suçun niteliği, delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri ve eylemin ceza süresi dikkate alındığında adli kontrol koruma tedbirine yetersiz kalacağı anlaşılmakla şüphelilerin üzerlerine atılı suç nedeniyle ayrı ayrı tutuklanmasına...”

Mahkeme, Özdemir ve Kaya ile ilgili de adli kontrol kararı vererek haftada iki gün imza ve yurtdışı yasağı kararı verirken, Çelebi ile Hamzaoğlu tutuklanarak cezaevine gönderildi.