Dokuz göçmenin katledildiği Hanau ırkçı saldırısında yardım çağrılarına yanıt vermeyen polisin tutarsızlığı, Hessen Eyalet Parlamentosu'nda bir araştırma komisyonunda incelenecek. Araştırma komisyonu önergesini SPD, liberal FDP ve Sol Parti verdi.

Hanau Katliamı'na Meclis incelemesi

WİESBADEN BİRGÜN

SPD, FDP ve Sol Parti (DIE LINKE) Hessen Eyalet Parlamentosu'nda Hanau Katliamı'nda yaşananları incelemek amacıyla araştırma komisyonu oluşturmak için ortak bir önerge verdi.

Önerge ile ilgili yapılan açıklamada, ırkçı saldırgan Tobias R.'in 19 Şubat 2020'de beşi Türkiye kökenli dokuz göçmeni katlettiği katliamda devletle bağlantılı sayısız tutarsızlık olduğu kaydedildi. Araştırma komisyonunun yakınlarını kaybedenlerin acılarını hafifletemeyeceği, ancak katliamla ilgili sorulara yanıt bulabileceği belirtildi. Açıklamada, "Aileler de bunu uzun zamandan beri talep ediyor. Bunu akrabalarımıza borçluyuz" denildi.

Saldırganın ırkçı düşüncelerini açık açık belirttiği halde silah ruhsatı aldığı ve ırkçılıkla suçlanan Frankfurt özel kuvvetlerinde görev yapan 19 polisten 13'ünün katliam günü Hanau'da görev yaptığı ortaya çıkmıştı. Polis yardım çağrısına yanıt vermemekle ve katliama gerektiği gibi müdahele etmemekle suçlanmıştı.

Komisyon önergesinde, katliamın aydınlatılmasının başsavcılığın sorumluluğunda olduğu, ancak eyalet hükümeti ve ona bağlı kurumların olası ihmallerini, idari süreçlerdeki sorunları ve mevcut yapılardaki açıkları araştırmanın da Hessen Eyalet Parlamentosu'nun görevi olduğu belirtildi. Önergede komisyonun Tobias R.'ye silah ruhsatı verilirken bir ihmal olup olmadığı; katliam günü 110 polis imdat telefonuna ulaşmadaki zorluğun nereden kaynaklandığı, ilk olay yeri Heumark'tan sonra saldırgan ikinci ve üçüncü nargile cafelere giderken onu durdurmaları için polisten yardım isteyen Vili Viorel'in neden hayatını kaybettiği ve polisin olaya müdahele etmemesinin sebebinin açıklığa kavuşturulması istendi.

Önergenin kabulü için Hessen Parlamentosu'nun en az beşte birinin 'evet' oyu vermesi gerekiyor. Toplam 137 milletvekili bulunan parlamentoda SPD'nin (29) milletvekili sayısı komisyonun kabülü için yeterli. Koalisyon ortakları CDU ile Yeşiller de komisyonun kurulmasına olumlu baktıklarını açıkladılar. Olası komisyonda koalisyon partileri CDU beş, Yeşiller üç ile SPD üç, ırkçı parti AfD iki, FDP bir ve Sol Parti bir üye ile temsil edilecek.