Hanau’da katledilenlerin yakınları ve antifaşistlerden oluşan 19 Şubat İnisiyatifi, pandemi nedeniyle merkezi miting yapılamadığını belirterek, bütün ülkede anma etkinlikleri düzenlemesi çağrısı yaptı.

Hanau Katliamı'nda yaşamını yitirenler için Almanya genelinde eylem çağrısı

BirGün HANAU

Hanau 19 Şubat İnisiyatifi, 9 göçmenin katledildiği ırkçı saldırının ikinci yılında Almanya’nın dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Hanau’da 19 Şubat 2020’de gerçekleşen saldırıda Ferhat Unvar, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ve Gökhan Gültekin ırkçı saldırganın kurşunlarına hedef olmuştu. Katliamda emniyet birimleri ile yetkililerin de olay öncesi, sırası ve sonrasında büyük hatalara imza attıkları belirtilmişti.

Katledilen yakınları ile antifaşistlerden oluşan Hanau 19 Şubat İnisiyatifi eylem çağrısında “Geçen yıl Almanya ve diğer ülkelerdeki 100’den fazla şehirde insanlar sokaklara döküldü. Basın ve sosyal medyada gücünüzü ve cesaretinizi hayranlıkla izledik. Bu 19 Şubat’ta da sizleri yeniden yanımızda olmaya çağırıyoruz! Pandemi nedeniyle herkesle istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz şekilde bir araya gelemiyoruz. Bu nedenle siyasi sonuçları için, yaşadığınız kent, kasaba ve köylerin sokaklarında ve meydanlarında mitingler, gösteriler, anma etkinlikleri düzenleyin!” ifadelerine yer verdi.

Hanau 19 Şubat İnisiyatifi’nin çağrısı şöyle:

“Taleplerimizi kamuoyuna açıkladık ve anma, sosyal adalet, tam aydınlanma ve siyasi sonuçlar için sizinle ortak baskı oluşturduk.

Şu anda Hessen Eyalet Meclisi’ndeki araştırma komisyonunda, bürokrasinin soğuk yüzünü, yetkililerin suç öncesi, sırasında ve sonrasındaki başarısızlığını, yetkililerin destek ve yardım sağlamadaki beceriksizliğini konuşuyoruz. Güvenlik güçlerinin suç gecesi affedilmez suistimallerini, savcılığın ve polisin soruşturmalardaki isteksizliği ve özensizliğini, ipuçlarını takip ederek, yeni tehditleri ciddiye alma konusunu, korumamızı konuşuyoruz. Yetkililerin ve polisin katledilenlerin akrabalarına, hayatta kalanlara ve hatta ölülere karşı tekrar tekrar yaptıkları saygısızlığı ve aşağılayıcı tavırlarını konuşuyoruz. Kurumsal ırkçılığın normal durumundan bahsediyoruz.

SAĞ TERÖR MÜNFERİT OLAY DEĞİLDİR

Katledilenlerin isimlerini akılda kalıcı hale getirin. Katledilenlerin isimleri, devlet, güvenlik kurumlarında ve gündelik yaşamda ırkçılığın sona ermesi için bir hatırlatma ve uyarı görevi görmelidir. Irkçı saldırı aynı zamanda politikacılar, partiler ve medyanın sağcı kışkırtmasının bir sonucuydu. Yetkililer ve güvenlik kurumları, yapısal yetersizlikleri ve bilgisizlikleriyle onu ne engelledi, ne de aydınlatabildi. Tek tek eylemcilerin ölümcül zirvesini ve sonuçlarını eylemlerinde bulan etkileşim budur ve bu nedenle sağcı terör eylemleri asla münferit olay değildir.

IRKÇI TERÖR GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ

Yeter artık! Artık korkularımızın olmaması için siyasi sonuç istiyoruz. Irkçılık, biçimi ne olursa olsun, artık hoş görülmemeli, küçümsenmemeli veya görmezden gelinmemelidir. Rahat bırakmayacağız!

Geçen yıl Almanya ve diğer ülkelerdeki 100’den fazla şehirde insanlar sokaklara döküldü. Basın ve sosyal medyadan gücünüzü ve cesaretinizi hayranlıkla izledik. Bu 19 Şubat’ta da sizleri yeniden yanımızda olmaya çağırıyoruz! Pandemi nedeniyle herkesle istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz şekilde bir araya gelemiyoruz. Bu nedenle siyasi sonuçlar için, yaşadığınız kent, kasaba ve köylerin sokaklarında ve meydanlarında mitingler, gösteriler, anma etkinlikleri düzenleyin!

Yan yana duruyor ve birlikte mücadele ediyoruz.

Korkuya karşı. Hayat için. Hatırlamak, değişim demektir!”