Hangi vali daha parlAK? Birlikte seçiyoruz

BirGün.net'in yeni liste dizisi "en parlAK şahsiyetler", Valiler listesiyle başlıyor. 10 gün sürecek seride farklı branş ve görevlerden son dönemin yandaşlıklarıyla göz kamaştıran en parlAK şahsiyetlerini liste sonu anketlerle birlikte seçiyoruz.
Koalisyon tartışmaları da sürerken listelerimiz hem bir bellek canlandırma, hem de kısa bir enkaz bilançosu olacak. Hem "AKP'ye koalisyon kapılarını kapatmayalım, uzlaşalım, önemli olan istikrar" diyenlerin kimden bahsettiğine dair bir tablo, hem de "acaba başkan olsa nelerle karşılaşırdık" diyenler için mini bir projeksiyon.
10 gün sürecek dizimizin ilk başlığı: "en parlAK valiler"

Tahmin edebileceğiniz üzere epey bir eleme yaptık, süze süze bu listeyi çıkardık. "En ama en parlAK" valiyi ise hep beraber seçeceğiz. Listenin sonundaki linke tıklayarak ankete katılmayı unutmayın.

Valiler kategorisinde en parlAK ödülü için yarışanlar:

1- ALİ KABAN - ORDU
Ali Kaban listemize Ordu Valiliği yaptığı dönemle giriyor. Kaban, ildeki camilerin tuvaletlerinde bulunan pisuarları kaldırtmış, “Arkadaşlarımız dediler ki, ayakta bevletmek, bizim itikadımızca doğru değildir. Ben de dedim o zaman kaldırın. Yani senin itikadına ters bir şeyi kendi şeyine koyuyorsun. ‘Böyle saçmalık olmaz’ dedik. ‘Kaldırın o zaman’ dedik. Kaldırdılar yani” açıklaması yapmıştı. Kaban Zonguldak Valisi olarak görevine devam ediyor.

2- MUSTAFA YAMAN - DERSİM
Mustafa Yaman unutulmaya yüz tutmuş önemli valilerimizden. Tunceli Valiliği döneminde Mustafa Yaman, 2009 yerel seçimleri öncesi valilik imkanlarını AKP’nin seçim propagandasına yardım etmek için kullanmış, 5 milyon liralık beyaz eşya ve mobilya dağıtımı yapmıştı. 7 ay 15 gün hapis ve memuriyetten men cezası alsa da cezası ertelenmişti. Tunceli Valiliği'nin deposundan çıkan AKP flamalarıyla hatırlanan Mustafa Yaman, Balıkesir’de valiliğe devam ediyor.

3- İZZETTİN KÜÇÜK - URFA
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, kamuoyunun gündemine yeni düşen valilerden. Akçakale'de kendisine soru soran dört gazetecinin sorularını beğenmeyince "alın bunları" diyerek polise talimat vermesiyle ünlendi. Valinin talimatıyla Evrensel muhabiri Hasan Akbaş, Cumhuriyet yazarı Pınar Öğünç, Die Zeit gazetesinden Özlem Topçu ve Die Welt’ten Deniz Yücel gözaltına alınmıştı.

4- HÜSEYİN AVNİ COŞ - ADANA
Coş, kuşkusuz listenin en popülerlerinden. Adana Valisi iken 2013’te AKP'yi protesto eden bir yurttaşa ‘gavat’ diyerek ünlendi. Coş, "gavat değil kavas dedim" sözleriyle ününe ün kattı. Hüseyin Avni Coş en son valilik yaptığı Sakarya'da cumhurbaşkanının orada durmayan trenini karşılamak için düzenlenen törende görüldü.

5- HÜSEYİN AVNİ MUTLU - İSTANBUL
Bir diğer meşhur Hüseyin Avni. Gezi Direnişi sırasında İstanbul Valisi olan Hüseyin Avni Mutlu bu dönemde Twitter hesabından paylaştığı mesajlarla sık sık gündeme gelmişti. Gezi Parkı’na müdahele edilmeyeceğini açıkladıktan hemen sonra polisin direnişçilere saldırması en tepki çeken hareketlerindendi. Görev yaptığı ilde en kısa sürede en fazla biber gazı kullanılan vali olarak da biliniyor. Dikkat çeken tweetlerinden biri şu şekildeydi: “Gençler, Gezi Parkı'nda kuş sesleri, ıhlamur kokusu ve arı vızıltısıyla huzurlu bir sabah varmış doğru mu?Aranızda olmak isterdim”. Artık merkeze çekilmiş bir vali.

6- SELİM CEBİROĞLU - YALOVA
Yalova Valisi Selim Cebiroğlu inceleme için gittiği Yalova Termal Fen Lisesi’nde, matematik öğretmeni Halil Serkan Öz’e "Bu saç sakal ne? Sen ne biçim öğretmensin? İnsanlar dışarıda görseler dilenci zannedip para verirler"deyip sınıftan kovmuştu. Eğitim-Sen’in düzenlediği ‘Öğretmene Saygı’ yürüyüşünde kalp krizi geçiren öğretmen, hayatını kaybetmişti.

7- DURSUN ALİ ŞAHİN - EDİRNE
Dursun Ali Şahin, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya saldırmasına tepki olarak ildeki bir sinagogu müze olarak hizmete açmaya çalışan Edirne valisi. Şahin, "Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Bizim yaklaşımımız nerede, onların yaklaşımı nerede? Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak tescil edilecek" şeklinde nefret içeren ifadeler kullanmıştı.
Şahin, Giresun Valisi iken de ilk ve orta dereceli okullarda düzenlenen mezuniyet ve kutlama törenleriyle ilgili bir genelge yayımlamış, törenlerde kız öğrencilerin eteklerinin diz kapağını örtecek boyda olmasına, kolsuz ve askılı kesinlikle giydirilmemesine dikkat edilmesi gerektiği bildirmişti.

8- SEBAHATTİN ÖZTÜRK - ERZURUM
Erzurum Valiliği görevindeyken Sebahattin Öztürk, dereler üzerine yaptırılacak 100 HES için DSİ’nin Tortum’da düzenlediği toplantıda “HES’lerle ilgili olarak buraya gelenlere yardımcı olunuz. Yoksa canınız yanar” demişti. Öztürk en son İçişleri Bakanı'ydı.

9- GÜNGÖR AZİM TUNA - ESKİŞEHİR
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Gezi Direnişi sırasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz hakkında "Kendi arkadaşlarına bile zarar verip ‘polis yaptı' süsüne büründürmeye çalışıyorlar” demişti.

10- HALİL İBRAHİM AKPINAR - BOLU
Halil İbrahim Akpınar, lüks makam aracıyla gündem olanlardan. Bolu Valiliği görevindeyken, makam aracı olarak kullandığı Mercedes S 320 ve Toyota Land Cruiser’ın eskidiğini söyleyerek ‘Audi Q7’ cip almış, konu hakkında “Valilik bütçesinden aldık. İki aracımız vardı. Bir tanesi çok yakıt tüketiyordu. Bir diğer araç da Vakıflar Bankası’nın bize vermiş olduğu araç. Araçların yenilenmesi gerekiyor diye düşündük. Araç alırken de çok lüks bir araç almadık. Biz çok mütevazı olan bir araç aldık” demişti. Akpınar merkezde.

en AMA en parlAK Vali için anketi oylayın, birinci valiyi birlikte seçelim.