34 ekoloji kurumu, Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde yaklaşık 3 yıldır bakır madeni çıkaran Acacia Madencilik’in kimyasal atıklarının ilçe merkezinden geçen kanal suyuna karışmasına ortak tepki gösterdi.

Kaynak: Haber Merkezi
Hanönü, bakır madeniyle zehirleniyor: 34 ekoloji kurumundan ortak tepki

Kastamonu’nun Hanönü ilçesi, İlbak Holding ve Akfen Holding ortaklığında işletilen Acacia Maden İşletmeleri tarafından zehirleniyor. Maden şirketinin doğaya zarar vermesine tepki gösteren 34 ekoloji kurumu ortak bir açıklama yayınladı.

İşte yapılan ortak açıklama:

"İlbak Holding ve Akfen ortaklığına ait Acacia Madencilik’in Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde işlettiği bakır madenin atıkları ilçe merkezinden geçen kanal suyuna karışmış, tüm ilçe merkezi kimyasalların ve ağır metallerin karıştığı kanal suyu ile zehirlenmiştir. Şirket, Kızılırmak havzasını besleyen Gökırmak Nehri’ni de kimyasal atıklarıyla zehirlemektedir. Fay hattının üzerinde ve iki okulun hemen yanında yer alan 5 milyon tonluk atık barajındaki kayma tehlikesi ise halk sağlığını tehdit etmekte ve afet güvenliği açısından büyük zaaf oluşturmaktadır. 

Adeta bir şantiyeye dönen ilçede çevre katliamları büyük bir rahatlıkla gerçekleştirdiği gibi maden şirketi daha da büyümeyi hedefliyor. Mevcutta 1900 hektarlık alanda çalışma yapan şirket, yeni sahalarla bölgeyi tamamen yok etme planları kurmakta. Şirket, içinde onlarca köyün bulunduğu ve endemik türlerin yaşadığı 8000 hektarlık araziyi daha yok etmek üzere. 

HANÖNÜ’NDEKİ KİRLİ İLİŞKİLER AĞI AÇIĞA ÇIKARTILSIN, SALDIRILARLA YILMIYORUZ

Kurduğu kirli ilişkiler ağı üzerinden tüm kurumları etkisizleştiren Acacia Maden Şirketi; valiliği, kaymakamlığı, belediyeyi kontrolü altına almıştır. Basına da yansıdığı gibi; yasadışı biçimde deşarj edilen kimyasalları belgeleyen Mehmet Soysal uzun zamandır taciz ve tehditlerle yıldırılmaya çalışılırken, 6 Eylül ve 4 Ekim tarihlerinde de ‘madene karşı şikayetini geri çek’ tehditleriyle fiziksel saldırılara uğramıştır.

Tehditler savurarak, pusu kurup saldırarak can güvenliğini ortadan kaldıran, çeteci, mafyacı zihniyet, şiddet sopasını kullanarak baskı ve korkutma politikasıyla Hanönü’nde doğayı korumak adına yapılan dernekleşme çalışmalarının da önünü kesmeyi hedeflemekte. Olayın kamuoyuna duyurulmasını, bu tür bilindik, şiddet içeren yöntemlerle engellemeye çalışmaktalar. 

Gerçekler duyurulmasın diye iletişim ve haberleşme özgürlüğü önünde de engeller yaratılarak Hanönü Çevre Platformu’nun X hesabındaki 10 tweete ve basında yer alan bazı haberlere erişim engeli kararı getirildi.  

MADEN ŞİRKETLERİNE VE ÇETELERE KARŞI YAŞAM ALANLARIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ 

İlçede yaşayan herkesi kontrolü altına almaya çalışan şirketin bölgeyi adeta işgal ettiğini görmekteyiz. İş sahası açtıklarını, bölgeyi kalkındırdıklarını iddia edenler, insan ve çevre katliamı yapmaktan çekinmeyenler bu ülkeyi hızla uçuruma sürüklemektedirler. Hanönü özelinde olan bu şiddet ve kırım fırtınasının ülkenin her yerine yayılmasına uğraşan bu çetelere karşı kolektif bir direniş göstermek zorundayız.

Havasına, suyuna, toprağına sahip çıkan ekoloji hareketleri olarak şirketin faaliyetlerinin durdurulmasını, maden şirketine karşı mücadele eden dostlarımızın can güvenliğinin sağlanmasını ve Hanönü’nde yaşamın yeniden var edilmesini, Gökırmak ve Kızılırmak’ın korunmasını istiyoruz. Bilinsin ki, hiçbir yaşam savuncusu yalnız değildir, ilçelerimizin maden şirketlerince yok olmasına sessiz kalmayacak, yaşam alanlarımızı çetelere bırakmayacağız!"

İmzacı kurumlar

Ankara Kent ve Ekoloji Ağı
Ayvalık Tabiat Platformu 
Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP)
Burgazada Orman Gönüllüleri Platformu
Bursa Su Kolektifi
Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ)
Çine Yaşam Platformu
Divriği Yaşam ve Doğa Platformu
Doğa için Sanat Derneği
Doğanın Çocukları
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği Kadın Meclisi
Green Justice Platform
İkizdere Dernekler Federasyonu
İklim Adaleti Koalisyonu
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Ekoloji Komisyonu
Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP)
Kazdağları İstanbul Dayanışması
Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu
Kuşadası Çevre Platformu 
Malatya Çevre Platformu
Mersin Çevre ve Doğa Derneği
Munzur Çevre Derneği
Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi
Polen Ekoloji Kolektifi 
Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP)
Validebağ Direnişi 
Validebağ Gönüllüleri
Validebağ Savunması 
Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Geliştirme Derneği
Yaşam ve Dayanışma Yolcuları
Yeşil Sol İklim Krizi Çalışma Grubu
Yeryüzü Ekoloji Kolektifi