Hanzala 'kaçmaz' denilerek bırakıldı
Halis Bayancuk

“IŞİD yöneticiliği” ile suçlandığı davada hüküm giyen, “Ebu Hanzala” olarak bilinen Halis Bayancuk’un, Can Atalay’ın tahliyesini reddeden Yargıtay tarafından “kaçma şüphesi bulunmadığı” gerekçesiyle tahliye edildiği ortaya çıktı. 

“Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla 12 yıl altı ay hapis cezasına çarptırılan "Ebu Hanzala" kod adlı selefi Tevhid grubunun lideri Halis Bayancuk, tahliye edilmişti. Bayancuk hakkındaki tahliye kararı; kendisine yakın olduğu bilinen “Tevhid Gündemi” adlı internet sitesinde “11 yıllık hukuksuzluk son buldu” başlığı ile duyuruldu.

Sitedeki yazıda, Bayancuk'un “kaçma şüphesinin olmadığı” gerekçesiyle tahliye edildiği öne sürüldü. Sitede, “Mahkeme heyeti, azami süreyi aşan uzun tutukluluk sürecini, dosyadaki delillerin toplanmasını ve kaçma şüphesi bulunmamasını gerekçe göstererek son tutuklamada 6 yıl toplamda 11 yılı bulan hukuksuzluğa son vererek Halis Bayancuk Hoca’nın tahliyesine karar verdi" denildi.

ASKERLERİN YAKILMASI

Bayancuk grubu “IŞİD’e biat etmediklerini” savunuyor. Ancak Bayancuk'un; bir dönem toplantı düzenlediği bazı Selefi grupların yöneticilerinin IŞİD’e Suriye’de katıldığı biliniyor. Yargılama dosyalarında yer alan bilgilere göre; Bayancuk’un bir dönem beraber hareket ettiği isimlerden İlyas Aydın’ın kardeşi Hasan Aydın ve Ömer Yetek, iki Türk askerinin yakılması olayına karıştı. Selefi gruplar 2013 ve 2014 yıllarında “İslami Etüt Toplantıları” adı altında toplantılar düzenlemişti. Halis Bayancuk, İsmail Okur, İlyas Aydın, Mustafa Yağbasa ve Ömer Yetek bu toplantıları organize ediyordu. Toplantılardaki ana amaç İslam devletini sağlamak için gerekenlerdi. Toplantılar sürerken Bayancuk, 14 Ocak 2014 tarihinde Van merkezli operasyonun ardından tutuklandı. O dönem tutuklanma gerekçesi “El Kaide’ydi.”

GAFFAR OKKAN DAVASI

Bayancuk’un babası Hacı Bayancuk, 1992’de Hizbullah’ın askeri kanat sorumluluğunu yaptı. Bayancuk, 2008'de de İstanbul'da ikinci Sinegog baskını eylemini planlarken yakalandı. Baba Hacı Bayancuk, Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastı planlayıcısı olarak hüküm giymişti. ANKA