Hapishanede şüpheli ölüm: ‘Hastaneye sevk edilmedi’
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde K.S. adlı adli tutuklunun koğuşunda ölü bulunduğu öğrenildi. Tutuklunun hastalıklarına rağmen hastaneye sevk edilmediği iddia edildi.

Antalya’da bulunan Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde K.S. adlı adli tutuklunun 11 Haziran’da koğuşunda ölü bulunduğu öğrenildi. K.S’nin cenazesi, yapılan işlemlerin ardından ailesine teslim edilerek, Alanya ilçesindeki Kale Yamacı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

“Uyuşturucu” suçundan 2 yıldır tutuklu bulunan K.S.’nin, 5 Haziran’da kusma ve halsizlikten dolayı bir hafta boyunca revire gidip geldiği ancak hastaneye sevk edilmediği ileri sürüldü. K.S.’nin tansiyon, şeker ve kolesterol rahatsızlıkları olduğu, hastaneye sevk noktasında defalarca talepte bulunduğu ancak talebinin yerine getirilmediği aktarıldı.

Telefonla ulaşılan cezaevi, konuya dair bilgi vermedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishane Komisyonu raporuna göre 2022’de cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklu bulunuyor.

Cezaevlerinde 2021 yılı içerisinde en az 46 hasta tutuklu cezaevinde hayatını kaybetti ve 3 ağır tutuklunun ise tahliye edildikten kısa süre sonra hayatını kaybetti.

Cezaevlerinde bulunan ağır hasta tutuklulardan birisi olan 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, önceki gün görülen duruşmada da tahliye edilmedi. Özkan için hazırlanan hastane raporunda, tutuklu kalmasının ‘hayati tehlike oluşturduğu’ ve ceza infazının ertelenmesi gerektiği ifade edildi. 

AĞIR HASTA TUTUKLUYA İLACI VERİLMİYOR

Tekirdağ T Tipi Cezaevi’nde tutuklu Hilmi Karaoğlan’ın oğlu Serkan Karaoğlan, beyin damar tıkanıklığı olan babasına tutukluluğunun üzerinden bir ay geçmesine rağmen hayati önem taşıyan ilaçların verilmediğini aktardı.Karaoğlan, 20 Haziran’da yaptıkları telefon görüşünde babasının sağlık sorunları nedeniyle heyete çıkarıldığı bilgisini aktardığını söyledi. Karaoğlan, “Babam hastalığından dolayı dilekçe vermiş. 2 gün önce heyete çıkmış. 4 doktor bakmış, bunlardan biri göğüs doktoru. ‘Senin hastalığın çok ağır. Bunun farkındayız’ demişler” diye konuştu. Karaoğlan "Benim babam orada vefat etse, hesabını kim verecek?” dedi.