İzmir Barosu, depremler sonrası etkilenen 10 ilde bulunan cezaevlerinde yaşandığı iddia edilen olayları ve hak ihlallerini Adalet Bakanlığı’na sordu.

Hapishanelerde ne olduğunu açıklayın
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

İzmir Barosu, depremlerden sonra bölgede bulunan cezaevlerinden medyaya yansıyan hak ihlali iddialarını Adalet Bakanlığı’na sordu. İzmir Barosu tarafından Adalet Bakanlığı’nın konuyu bir an önce aydınlatmasının önemi vurgulandı.

Konu hakkında açıklama yapan İzmir Barosu, Bakanlıktan şunları talep etti:

•Hatay, Malatya ve Türkoğlu Cezaevlerinde yaşandığı iddia edilen ölüm ve yaralanmalar hakkında açıklama yapılması,

•Hasar görmüş cezaevlerinde bulunan mahpusların hangi cezaevlerine nakledildiğine ilişkin bilgi verilmesi,

•Mahpusların yaşam hakkı ve işkence/kötü muamele yasağını ihlal edecek şekilde muamelelere maruz kaldıklarına ilişkin iddialar hakkında açıklama yapılması,

•Tüm cezaevlerinde bulunan mahpuslara aileleri ve yakınları ile süre kısıtlaması olmadan görüntülü görüşme, iletişim kurma hakkının tanınması ve bu konuda zaman geçirmeden gerekli işlemlerin yapılması.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) de iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Kamuoyuna yansıyan iddia ve görüntülerde hapishane idarelerinin doğrudan bu yükümlülüklere aykırı hareket ettiği açıkça görülmektedir. İvedi olarak hayatını kaybeden mahpusların baro temsilcileri eşliğinde otopsisi yapılarak ölüm nedenleri kamuoyuna açıklanmalı; bağımsız ve tarafsız insan hakları örgütlerinin söz konusu hapishanelerde inceleme yapması gerekmektedir. Ulusal ve uluslararası mevzuat hükümlerine aykırı davrandığı tespit edilen personel ve yetkililer hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmalıdır.”