SOL Parti dün Edirne ve Zonguldak’ta kitlesel yürüyüşler gerçekleştirdi. Yürüyüşlerin ardından yapılan konuşmalarda “20 yıllık AKP iktidarına karşı 14 Mayıs’ta dur demenin zamanı gelmiştir” denildi.

Harami iktidarını gönderelim
Fotoğraflar: BirGün

Umut Can FIRTINA

SOL Parti, geçen hafta Balıkesir’de başlattığı “Felaket iktidarını gönderelim” halk yürüyüşlerine Edirne, ve Zonguldak’ta devam etti.

Edirne’de gerçekleştirilen yürüyüş halkın yoğun katılımıyla İlhan Koman Parkı yanında başladı. İlhan Koman Parkı’ndan Saraçlar Caddesi üzerindeki PTT önüne yürüyen SOL Partililer, yürüyüş esnasında “AKP mezara, halk iktidara”, “Eşitlik, adalet memlekete sol gerek” sloganları attı.

Yürüyüşte konuşan SOL Parti Edirne İl Başkanı Nazım Türkoğlu şunları söyledi: “Türkiye ekonomik, siyasi ve toplumsal bir kriz içinde. Bu krizin başlıca sorumlusu AKP, çürümüş iktidarını sürdürmek için ülkemizi ateşe atmaktan çekinmiyor. Siyasal İslamcı faşist cephe ülke tarihinin en karanlık ve gerici ittifakını oluşturdu. Kadınları hedef tahtasına koyarak kurulan ve hak, hukuk nedir bilmeyen, birbirine domuz bağı ile bağlanmış Taliban ittifakı başarıya ulaşırsa siyasal İslamcı faşizmin ülkemizi içine sürüklediği karanlığın ne denli büyüyeceği şimdiden ortada. Cumhuriyetin tüm ilerici ilkelerine düşman, laikliğe karşı gericiliği besleyen, tarikat-cemaat ağalarıyla kadınların ve çocukların hayatına kasteden bu karanlık iktidara karşı harekete geçelim. Haklarımızı, yarınlarımızı kazanabilmek için örgütlenelim. Felaket iktidarını gönderelim.”

Türkoğlu’nun ardından konuşan Merkez İlçe Başkanı Şafak Çolak şunları söyledi: “Biz sizi Ensar’dan, Enes Kara’dan, Hande Kader’den, Nadira Kadirova’dan tanıyoruz. Siz ise bizi 20 yıldır yıktığımız korku duvarlarından, barikatlardan tanıyorsunuz. Dayanışma mücadelemiz ile sizi ve şeriat hayallerinizi göndereceğiz. Haklarımızdan ve hayallerimizden vazgeçmiyoruz.”

Edirne.

HER ŞEY HERKES İÇİN OLACAK

SOL Parti MYK üyesi Alper Taş ise iktidarın önceki referandumlarda vadettiklerinin hiçbirinin tutmadığını belirterek şunları kaydetti: “Bu seçim daha önceki seçimlere hiç benzemeyen, tarihsel bir seçim. Bu seçim yüzyılın seçimi. 14 Mayıs’ta dur demezsek uçurumdan aşağı yuvarlanacağız. İnsanlarımız enkaz altında 3 gün devleti bekledi. Devletin tüm bürokratları talimat bekledi. İnsanlarımız canından oldu. AFAD afet haline geldi. Kızılay şirkete dönüştürdüler. Talibancı, gerici, kadın düşmanı ittifaka hayır diyeceğiz. Saray rejiminin karşı muhalefetin tek ve ortak adayı Bay Kemal var. SOL Parti olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz. Saray rejimini yıkmak için oyumuzu Kılıçdaroğlu’na verirken yeni bir düzen kurabilmek için parlamento seçimlerinde SOL Parti’ye vereceğiz. Devrimcilere verilen hiçbir oy boşa gitmez. Memleketi sol, sosyalist tarafını güçlendirelim. Bu seçim kaybedecek çok şeyi olanlara kaybettireceğiz. Her şey herkes için olacak. Sol budur.”

SOL Parti Zonguldak örgütü ise saat 13.00’te kent meydanında bir araya geldi. Emekçilerin, kadınların, gençlerin katılımıyla gerçekleşen eylemde yüzlerce Zonguldaklı buluştu. Yürüyüşün ardından kısa bir miting gerçekleşti. Meydanda, kadınlar, gençler, depremzedeler taleplerini belirtti. Mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

CEHENNEMİN KAPILARINI KAPATACAĞIZ

SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İsmail Hakkı Tombul da bir konuşma yaparak, Zonguldak’ın emeğin merkezinden bugünkü geldiği hale değindi. Zonguldak’ın geleceği için SOL Parti’de mücadeleye çağrı yaptı. Tombul, 30 Mart’ta gerçekleşen NATO oylamasına da değindi, Kızıldere hatırlatması yaptı:

“AKP 20 yıldır iktidarda. 20 yıllık iktidarın sonucunda milyonlarca yurttaşımız işsiz. Gençlerin üçte biri işsiz. 9 milyon emekli açlık sınır altında ücretle yaşıyor. Halkın bütün birikimlerini sattılar, sermayeye peşkeş çektiler. 30 Mart ABD emperyalizmine karşı mücadele eden, tam bağımsız Türkiye mücadelesini yücelten devrimcilerin katledilişinin yıl dönümüydü. Tam da Mahirlerin katledilişinin yıldönümünde Meclis’te emperyalizmin savaş aygıtı olan NATO’nun genişlemesine itiraz edilmeden kabul edildi. Bir yanda ülkesini halkın karşılıksız seven devrimciler, bir yanda emperyalizme selam duranlar. Bizim mücadelemiz budur.

Artık göndereceğiz. 14 Mayıs’ta cehennemin kapılarını kapatacağız. Ama bugünden başlayarak, 15 Mayıs’tan itibaren de yaşanacak bir ülke kurmak için mücadeleyi yükselteceğiz. SOL Parti'ye verilecek her oy laik bağımsız bir ülke için verilecektir”

Kadınlar adına konuşan Elçin Bayrak ise “İstanbul Sözleşmesinin bir gece yarısı feshinden sonra şimdi de 6284 yasasının hedef gösterilmesi, eril yargının cezasız kalması kadına yönelik şiddetin artmasına sebep olmaktadır. Kadınların, çocukların nafakasına el uzatanlara, istismarları affedenlere artık tahammülümüz yok” dedi.

Zonguldak’a yerleşen depremzede Handan Sabancı: “Binlerce insanı öldüren bu zihniyet gitmeli. Eğer yaşamak istiyorsak, kadınlar hayvanlar çocuklar öldürülmesin istiyorsak, 20 yıllık vurguncu, soyguncu iktidarına son verelim” ifadelerini kullandı.

***

BİN NOKTADA BİR MESAJ

SOL Parti, bugün seçim çalışmalarına bin noktada yurttaşlara mektup dağıtarak başlıyor. 1 Mesaj bin Nokta sloganıyla yola çıkan SOL Partililer, dağıtacakları mektupla hem seçimler için sözünü iletirken hem de halka örgütlenme çağrısı yapacak.

SOL Parti’nin 81 ilde 1000 noktada halka ulaştıracağı metin şöyle:

‘‘20 yılda da AKP-Saray rejimine karşı mücadele ettik, bedel ödedik. Alnımız ak, başımız dik! Şimdi bu en kritik seçimde birleşik bir sorumlulukla mücadeleye devam ediyoruz.

Tarihin gördüğü en karanlık ittifakı, Taliban ittifakını yenmek ve halka her tür kötülüğü yapan bu rejime son vermek için muhalefetin ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz.

Haydi hep beraber haramileri gönderelim!”