Türk-Alman Üniversitesi’nde ayrımcı iftar programına tepki gösteren öğrenciler okula alınmadı. Öğrenciler “Tanımadığımız insanlar içeri girerken kendi öğrencilerini sebep göstermeden okula almadılar” dedi.

Harem selama izin öğrenciye yasak

Umut SERDAROĞLU

İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Türk-Alman Üniversitesi’nde harem-selamlık iftar etkinliği düzenlendi. Olaya tepki göstererek alternatif iftar yemeği düzenlemek isteyen öğrencilerin okula girişi engellendi. Öğrenciler yaptıkları açıklama ile olaya tepki gösterdi.

İddialara göre 17 Nisan’da yaşanan olay şöyle gelişti: Üniversitede İslamcı öğrencilerin kurduğu Fikir ve Medeniyet Kulübü, okul kampusunde iftar etkinliği düzenleyeceğini duyurdu. Çağrı metninde kadın ve erkek öğrencilerin ayrı gruplar halinde oturmak zorunda olduğu ifade edildi. Olaya tepki gösteren üniversite öğrencileri ise kendi iftar etkinliğini düzenleyeceklerini belirten bir paylaşım yaptı. Kampusa saat 18.30’dan sonra gelen gençler, öğrenci kimlikleri olmasına rağmen içeri alınmadı. Tepki göstermek için düzenlenen iftar etkinliğine sadece 18.30’dan önce okula giriş yapmış öğrenciler katılabildi.

Okula girişleri engellenen öğrenciler basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Barışçıl, cinsiyetçi olmayan ve kapsayıcı yemek etkinliğimiz keyfi şekilde, yazılı bir dayanağı olmayan bahanelerle engellendi. Gösterilen çifte standardın ve öğrencilere verilmek istenen mesajın karşısındayız. Rektörlüğün kendi öğrencisine karşı olan bu ayrıştırıcı tutumuna karşıyız. Bütün sıra arkadaşlarımızı bu konuda bizimle yan yana durmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

BELEDİYE BAŞKANI KATILMIŞ

Etkinlik için okula gittiğinde içeri giremeyen bir öğrenci şunları söyledi: “Biz ilk olarak kampüste iftar programı düzenleneceğini görünce anlam veremedik. Ancak programda ‘kadın erkek ayrı oturacak’ gibi ayrımcı bir şart görünce tepkisiz kalamazdık. Bunun üzerine biz de kendi yemeklerimizi getirerek bir iftar programı hazırlayalım dedik. İftar için geldiğimizde ise okula alınmadık. Güvenliğe sorduğumuzda bize 18.30’dan sonra kimsenin alınmamasının rektörlük talimatı olduğunu aktardılar. Biz üniversiteye alınmazken kurumla ilgisi olmayanlar içerdi alındı. Etkinliğe katılanlar arasında AKP’li Beykoz Belediye Başkanı da vardı.”

REKTÖRÜN FAVORİSİ

Tepkili öğrenci ayrımcı iftar programını düzenleyen Fikir ve Medeniyet Kulübü ile ilgili şu ifadeleri kullandı: Bu yılın başında Fikir ve Medeniyet isimli bir kulüp kurdular. Kulübün kurulmasıyla okul bunlar için seferber oldu. Okulun resmi hesaplarında kulübün reklamları yapıldı. Rektörle özel görüşme ayarlandı. Okulda bulunduğum sürede hiçbir kulübe böyle bir imkân tanındığını görmedim.”

Kulübün şaibeli sponsorları olduğunu da ifade eden öğrenci, “Normalde okul kulüplerinin sponsorları didik didik araştırılır. Ancak bu kulübün sponsorları kim, ne iş yapıyor bilmiyoruz. ‘Sponsorunuz kim’ diye sorduğumuzda bize, ‘hocalar finanse ediyor’, ‘zengin arkadaşlarımız var’ gibi cevaplar veriliyor” dedi.

Konu ile ilgili bilgi almak için Türk-Alman Üniversitesi Rektörlüğü’nü aradığımızda ise rektöre ulaşamadıkları için bilgi veremeyecekleri iletildi.

DİYANET ÜNİVERSİTESİNDE AKP İFTARI

Diyanet Vakfı tarafından kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde AKP üyeleri için iftar programı düzenlendiği iddia edildi. 29 Mayıs Üniversitesi, 29 Mart tarihinde ‘Kardeşlik İftarı’ adı altında bir program düzenlediklerini açıkladı. Programın ardından AKP İstanbul Gençlik Kolları Üniversiteler Birimi (ÜNİAK) tarafından yapılan paylaşımda “Öğrenci arkadaşlarımızla bir araya gelip, Ramazan’ın bereketini birlikte yaşadık” ifadelerine yer verildi. Ancak düzenlenen etkinliğe öğrenciler tepki gösterdi. İftar programı ile ilgili konuşan öğrenci “Okulumuz öğrenciler için iftar programı düzenlediğini açıkladı. Ancak öğrenciler online eğitimde. İftara katılabilecek sayıda zaten öğrenci yok. Daha sonra bu iftarı UNİAK sahiplendi. Sayfalarında bir sürü paylaşımda bulundular. Öğrenciler bu durumdan rahatsızlığını dile getirdiğinde ise öğrencileri tehdit etmeye başladılar” diye konuştu.