Hasan Ferit Gedik davasının ilk duruşması hukuksuzluk zincirine takıldı. 23’ü tutuklu 41 sanığın yargılandığı duruşma, mahkemenin keyfi tutumu sonucunda başlamadan tatil edildi

Hasan Ferit Davası: İlk duruşma başlayamadı!

ZEYNEP KURAY - ELÇİN YILDIRAL

Hasan Ferit Gedik’i öldürmekle suçlanan ‘Gülsuyu Çetesi’ne ilişkin Kartal Anadolu Adliyesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin keyfi uygulamaları damgasını vurdu. 23’ü tutuklu 41 sanığın yargılandığı ilk duruşmada sanık ve avukatları alınırken, Gedik Ailesi avukatlarına ve gazetecilere set koyuldu. Duruşmaya girmeye çalışan Hasan Ferit’in dedesi polis ve güvenlikçiler tarafından tartaklanırken, destek için duruşmaya gelen CHP Milletvekilleri sanıkların saldırısına uğradı. Yargıç Berrin Çelen’in apar topar tatil etmesi üzerine duruşma başlamadan bitmiş oldu. Bir sonraki duruşma 4 Eylül tarihinde ertelendi.

SANIKLAR VEKİLLERE SALDIRDI
Maltepe Gülsuyu mahallesinde çeteler tarafından öldürülen 21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik davasının ilk duruşması hukuksuzluk zincirine takıldı. 23’ü tutuklu 41 sanığın yargılandığı duruşma başlamadan bitti. Duruşma salonuna sanıklar ve sanık avukatları duruşma salonuna alınırken, Gedik Ailesi, avukatlar ve gazeteciler içeriye alınmadı. Bu hukuksuz engelleyeme karşı çıkan Hasan Ferit’in dedesi Mustafa Meray güvenlik görevlileri tarafından tartaklanırken, anne Gedik sinir krizi yaşadı. Mağdur aileye destek vermek için Adliye’de bulunan ve duruşmaya girmeyi başaran CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, Mahmut Tanal, Melda Onur ile İlhan Cihaner sanıkların saldırısına uğraması ardından mahkeme heyeti duruşma salonunu terk etti.


‘ADALETE İNANCIMIZ KALMADI’
Gedik Ailesi, ailenin avukatları ve CHP İstanbul Milletvekilli Mahmut Tanal’ın Adliye’den polislerin  ablukası altında çıktığını gören kitle ile polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginlik büyümeden yatıştırılırken, Adliyle önünde ilk konuşmayı Gedik Ailesi’nin avukatı Ebru Timtik yaptı. “Burada adalet dağıtılacağına yönelik zaten inancımız çok zayıftı şimdi ise hiç kalmadı” diyerek sözlerine başlayan Timtik, bu mahkemenin bu heyetle, bu basiretsizlikle bir muhakeme yürütmesinin ve sanıkları cezalandırmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Timtik’in ardından söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, mahkemede kimin sanık olarak yargılandığını, kimden hesap sorulduğunu,içerde bulunan sanıkların kimin adamı olduklarını anlayamadıklarını vurgulayarak yaşanan bu keyfi uygulamaya tepki gösterdi. Kozağaçlı, “Biz çetelere karşı buradayız. Peki burada aileleri ve vekilleri hırpalayan bu kadar polis neden burada, bu polislerin uğraşması gereken uyuşturucu çeteleri değil mi?” diye sordu. Kendisinin de duruşma salonuna alınmadığını belirten Kozağaçlı, nöbetçi mahkemenin duruşmayı bırakarak, salonu terk ettiğini söyledi. Kozağaçlı, “Bu şekilde yargılama yapılmaz” dedi.


‘BUNLAR KATİLLERDEN YANA’
Kozağalı sonrası söz alan Gedik’in dedesi Mustafa Meray duruşma salonu önünde polis ve özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradığını aktardı. Torunu Hasan Ferit’in  kentsel dönüşüme ve çetelere karşı olduğu için öldürüldüğünü hatırlatan Meray, “Bu kentsel dönüşümün başında Ali Ağaoğlu var” dedi. “Biz Hasan Ferit Gedik’iz, öldürmekle bitmeyiz” diyen Dede,  adalet yerini bulana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Duruşma salonuna girişinin engellenmesine tepki gösteren Gedik’in annesi Nuray Gedik ise “Hasan Ferit’in ailesi olarak salona en başta girmemiz gerekiyordu ancak giremedik, tartaklandık.Bunlar katillerden yanalar, biz adalet istiyoruz” diye konuştu.

‘ÇETECİLERi POLİSLER KORUYOR’  
Duruşma salonuna yalnızca sanık ve sanık avukatlarının alındığını aktaran CHP Milletvekilli Mahmut Tanal, kendisine saldıran sanıkların daha önce kendisini telefonla tehdit eden şahıslar olduğuna dikkat çekti. Bu çetelerin bizzat bazı emniyet mensupları tarafından korunduğunu belirten Tanal, “Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinde çetelerin rahat hareket edebilmesi için geceleri emniyet mensupları devreye gezmemektedir. Eğer polisler bugüne kadar önlemler almış olsaydı Hasan Ferit öldürülmemiş olacaktı” diye konuştu.