Galataport şantiyesinde bazı işçilerin koronavirüse yakalanmasına rağmen çalışma durdurulmadı. Şantiyede çalışan Dev Yapı-İş Sendikası Temsilcisi Hasan Oğuz, virüs nedeniyle yaşamını yitirdi

Hasan’ın hesabını kim verecek!

İstanbul Karaköy’deki Galataport şantiyesinde çalışırken geçen hafta kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan Dev Yapı-İş Sendikası Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz dün hayatını kaybetti. Dev Yapı-İş, Oğuz’un ölüm raporunda ‘bulaşıcı hastalık’ yazdığını duyurdu.

Dev Yapı-İş Temsilcisi Hasan Oğuz, 20 Mart günü işçilerin Covid-19’a karşı hiçbir önlem alınmadığı gerekçesiyle iş bıraktığı Galataport şantiyesinde çalışıyordu. Oğuz, 25 Mart’ta gazetemize yaptığı açıklamada, 2 binden fazla işçinin çalıştığı şantiyedeki durumu şu sözlerle anlatmıştı:

“Yemekhane ve şantiye girişlerine termal kamera koydular. Ekmekler artık poşetle tek kişilik geliyor. Suyu sürahiden içerdik, artık pet şişeyle içiyoruz. Banyoları temizliyorlar. Ama soyunma odalarında yine dip dibeyiz, yemekhane kalabalık, şantiye girişinde kuyrukta bekliyoruz. 4-5 arkadaşımızın virüse yakalandığını duyduk ama inkâr ediyorlar. Koğuşta ya da pansiyonda kalanları işten atıyorlar. 50 yaşın üstündekiler de atılıyor. Çok sayıda insan işten çıkarıldı.”

Göstermelik değil, gerçek önlemlerin alınması gerektiğini belirten Oğuz, “İnsanların ücretsiz izne çıkacak durumu yok, ücretli izin verilmeliler. İnşaat işçileri olarak can güvenliğimiz için birliğimizi sağlamalıyız, birlikte mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullanmıştı.

POZİTİF VAKALARA RAĞMEN ÇALIŞMAYA DEVAM!

Ardından 3 Nisan’da Galataport’ta çalışan bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Daha sonra testi pozitif çıkan başka işçilerin de olduğu duyuldu. Buna rağmen iş durdurulmadı, işçiler çalışmaya zorlandı. Galataport yönetimi ise bir açıklama yaparak şantiyede gerekli tüm önlemlerin alındığını iddia etti. Ertesi gün görüştüğümüz Hasan Oğuz ise “Bir değişiklik yok, hasta olduğunu söyleyenlere ücretsiz izin veriliyor, diğerleri çalışmaya devam ediyor” dedi.

Hasan Oğuz, 7 Nisan’da şantiyede çalışırken kalp krizi geçirdi. Kalbine stent takılan Oğuz, yoğun bakıma alındı. Dev Yapı-İş’ten yapılan açıklamaya göre tüm belirtiler Covid-19’u işaret ediyordu ve o yönde tedavi uygulandı.

Genç işçi, dün gece yaşamını yitirdi. Sendika, işçinin raporlarında ölüm sebebi olarak ‘bulaşıcı hastalık’ yazdığını duyurdu.

GALATAPORT İNŞAATI ÇOK MU GEREKLİYDİ?

Hasan Oğuz’un ölümü, sendikal camiada büyük üzüntü ve öfke yarattı. Dev Yapı-İş’ten yapılan açıklamada, “Şantiyede pozitif vaka çıkmasına rağmen işe devam kararı veren tüm yöneticiler ve buna cevaz veren siyasi iktidarın temsilcileri yargılansın!” dendi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Öfkemiz üzüntümüzden büyük! Soruyoruz, bu salgın günlerinde Galataport inşaatına devam etmek çok mu gereklidir? Şantiyede pozitif vaka çıkmasına rağmen iş neden tatil edilmemiş, işçilere neden test yapılmamıştır? Şantiyede vaka sayıları artarken bu ölüm çukuru faaliyetlerine daha ne kadar devam edecektir?

Şu andan itibaren yapılması gerekenler son derece nettir: Aklın, bilimin ve gerçeğin karşısında daha fazla durmayın, Hasan’ın canına kıydınız, daha fazla Hasan’ları katletmeyin! Hasan gibi nice genç arkadaşımızın çalıştığı bu şantiye derhal mühürlensin, tüm işçilere ücretli izin verilsin! Şantiyede çalışan tüm işçiler testten geçirilsin!”

Sendika ayrıca, Hasan Oğuz’un Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesi nedeniyle Galataport şantiyesinde çalışmayı durdurma çağrısı yaptı.

HASAN’IN KATİLİ ‘ÇARKLAR DÖNECEK’ DİYENLERDİR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Hasan arkadaşımızın ölüm raporunu aldık. Hasan’ın ölüm şekli bulaşıcı hastalık olarak tespit edildi. Öfkemiz üzüntümüzden büyük. Galataport inşaatı zorunlu muydu? Çarklar kaç işçinin daha canını alacak? Zorunlu olmayan işlerin devamına karar veren irade bu ölümlerin sorumlusudur” ifadelerini kullandı. n Emek Servisi