BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Uludere’de 34 kişinin...

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Uludere’de 34 kişinin ölümüne neden olan hava bombardımanıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru hakkında bilgi verdi. BDP’nin bu sürecin peşini bırakmayacağını söyleyen Kaplan, 16 bölge barosunun da mağdurlar adına ulusal ve uluslar üstü hukuk-yargı sürecini işleteceklerini söyledi. Kaplan, UMC’ye yaptıkları başvuru klasöründe, kurbanların kimlikleri ile bilgiler, otopsi belgeleri, olaydan sağ kurutulan tanıkların ifadeleri, insan hakları örgütlerinin raporları, hükümet temsilcilerinin beyanları, muhalefet partilerini açıklaması, TSK’nın olay sonrası resmi açıklaması, helikopterden olay yeri zaptı tutan savcıların tutanakları gibi çok sayıda bilgi belge olduğunu ve 100 kadar da fotoğraf bulunduğunu anlattı. Kaplan, elinde olay yerinde çekilmiş bir fotoğrafı göstererek, “Utanç verici bu fotoğrafın sorumlularının peşindeyiz” dedi.

Çocuklarını, yakınlarını kaybeden ailelerin tazminat ödeneceğiyle ilgili açıklamalar üzerine, “Önce failleri bulun” yönündeki cevaplarını aktaran Kaplan, “Bu çok anlamlıdır, anlayana” dedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ RİCCİARDONE’NİN SÖZLERİ

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’nın Uludere ile ilgili sözlerini “ilginç tespitleri var” sözleriyle değerlendiren Kaplan, “'ABD’nin hedefle ilgili ilgisi yok' diyor. Ne demek bu? ‘Hedefi Türk tarafı belirler’ diyor. Sayın Eşbaşkanımız geçmiş grup toplantısını hatırlatmak istiyorum. 4 saatlik görüntüleri soran ve ‘predatorlar da var mıydı’ diye soranlara ‘sır’ diyor, ‘korumak gerek’ diyor. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda ne sır vardır ne zamanaşımı, Sayın Ricciardone, bunu bileceksin. İnsanlığa karşı suç işlendiğinde ne sır tanırız ne de zamanaşımı. Hiçbir insanlık vicdanı bunu kabul etmez. Kimse dehlizlere bu tür acı olayları, trajedileri kapatmaya çalışmasın” şeklinde konuştu.

‘ERDOĞAN POLİS FEZLEKESİYLE KONUŞMASIN’

Kaplan, Başbakan’ın basın mensuplarına bakış açısını eleştirdi. Kaplan, Başbakan’ın polis fezlekesi ile değil yargı kararları ile konuşması gerektiğini söyledi. Kaplan’a, Uludere ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği hatırlatılarak, neden bunu sonucunun beklenmediği soruldu. Kaplan, “Bu ülkenin Başbakanı olayı baştan örtmeye çalışırsa, bu kadar vahim bir olayda o ülkenin savcısı olayla ilgili zaptı helikopterle havadan tutarsa, o ülkede gizlilik kararı konulursa insanlığa karşı işlenmiş suçlara, tazminat ile örtbas etme çabasına girilirse bizde her alanda bütün yolları deneriz, ulusal, uluslar üstü. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar sadece ulusların sorunu değildir, herkesi ilgilendirir” dedi.

Kaplan, UCM’nin işleyişi hakkında da sorular üzerine bilgi verdi. Mahkemenin bir ön inceleme yapıp, benzer başvuruları birleştireceğini, Irak ve Türkiye’den bilgi belge isteyeceklerini anlatan Kaplan, “Havadan nasıl olay yeri zaptı tutulur diye merak ederler sanırım” dedi. ANKA
 


“Çiçek, savcılardan mı çekiniyor?”

Hasİp Kaplan, yeni anayasa çalışmaları kapsamında gelen görüşlerin açıklanmayacağı ile ilgili kararı da değerlendirdi. Kaplan, “Eleştirilerden mi çekiniyor, özel yetkili savcılardan mı çekiniyor? Başkan önce bunu açıklasa daha iyi olur. Çünkü görüş açıklayan birçok kişi kurum kuruluş farklı şeyler önerebilir. O önerilerde mevcut yasalara göre terör suçu sayılır. O zaman savcılar harekete geçer” dedi. Karartmanın doğru olmadığını söyleyen Kaplan, vatandaşların yeni anayasayla ilgili önerileri görmesinin gerektiğini söyledi.