Sivas'ta 34 aydınla birlikte katledilen Hasret Gültekin'in hayatı müzikal olarak sahnelenecek

Hasret Gültekin'in hayatı müzikal oluyor

1993 yılında Sivas’ta Madımak Oteli’nde otuz iki aydınla beraber katledilen ozan Hasret Gültekin’in hayatı, Berlin merkezli Theater28’in ilk Türkiye prodüksiyonu “Hasret – Hasret Gültekin Türkü Müzikali” ile sahneye taşınıyor. Şirin Aktemur’un yazıp yönettiği oyunda, Gültekin’i canlandıran Devrim Evin’e müzisyen Deniz Türkan bağlamasıyla eşlik edecek. Hasret Gültekin’in bilinen yönlerinin yanı sıra, ailesi tarafından paylaşılan ve bugüne dek bilinmeyen değerlerini de anlatarak günümüze ışık tutan “Hasret”, mart ayından itibaren yurt içinde ve yurt dışında izleyiciyle buluşacak.

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nde otuz iki aydınla katledilen, 22 yıllık ömrüne sayısız başarı sığdıran aydın bir müzisyen Hasret Gültekin’in hayatını hem bilinen hem de daha önce duyulmamış yönleriyle sahneye taşıyan “Hasret” adlı türkü müzikali, Ufuk Güldü tarafından kurulan ve 2010 yılından beri Almanya’da faaliyet gösteren Berlin merkezli tiyatro Theater28’in ilk Türkiye prodüksiyonu.

Üç yıllık uzun bir araştırmanın sonunda kaleme alınan “Hasret”, Hasret Gültekin’in ölümünden 27 yıl sonra sevdikleriyle, memleketiyle, bağlamasıyla, türküleriyle bir buluşma niteliği taşıyor. Müzikal boyunca, Gültekin’in söylediği onlarca türkü, sahnede canlı olarak çalınıp seslendirilecek.

MÜZİKAL HAKKINDA

“Hasret” oyunu, Hasret Gültekin’in annesinin, oğlunun, eşi Yeter Gültekin’in ve Mazlum Çimen gibi yakın arkadaşlarının onunla ilgili özel anlarını sahneden seyircilerle paylaşıyor. Mazlum Çimen’in anlattıkları gülümsetirken annesinin anlattıkları boğazları düğümlüyor; eşi Yeter Gültekin’in anlattıkları ise Madımak’la ilgili bilinmeyenleri aktarıyor. Şirin Aktemur oyunu, “Madımak Katliamı’nı hatırlamak, unutmamak, adının katliam olduğunu tanımlayabilmek, katillerin cezalandırılmaması ama kimsenin de intikam duygusu taşımaması, bugün de benzer şekilde hayatların yarım bırakılması ve hasretlik... Aslında sanatın hep gerçek olanla ilgilendiğini söyleyebilirim. Gerçeklik ne kadar samimiyetle anlatılırsa seyirci anlatılanı o denli yüreğine alır” sözleriyle anlatıyor.

OYUN PROGRAMIhasret-gultekin-in-hayati-muzikal-oluyor-693043-1.

Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da çeşitli sahnelerde seyirciyle buluşmaya hazırlanan “Hasret – Hasret Gültekin Türkü Müzikali”nin sahneleneceği tarihler şöyle:

>>15 Mart’ta Ankara Yılmaz Güney Sahnesi’nde,

>>20 Mart’ta Berlin Tiyatro Festivali kapsamında Akademie der Künste’de,

>>28 Mart’ta İzmir Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde,

>>29 Mart’ta İzmir Menemen - Kubilay Kültür Merkezi’nde,

>>5 Nisan’da Kenter Tiyatrosu’nda,

>>8 Nisan’da MOİ Sahne’de,

>>15 Nisan’da İzmir Narlıdere Kültür Merkezi’nde,

>>16 Nisan’da İzmir Torbalı Belediye Kültür Merkezi’nde,

>>3 Mayıs’ta Londra Millfield Theatre’da sahnelenecek

HASRET GÜLTEKİN HAKKINDA

6 yaşında bağlama çalmaya başlayan Hasret Gültekin, ilerleyen dönemlerde profesyonel olamaya başlamıştır. Ardından Şelpe tekniğini uygulamaya başlamıştır. 1980'lerin ortalarında çeşitli albümlerin yapımlarında yer alan Hasret Gültekin, 1987 yılında profesyonel olarak ilk albümünü çıkarmıştır. Ardından Kürtçe müziğin söylenmesinin yasak olduğu bir dönemde Newroz adlı albüm serisini hazırlamıştır. Bu çalışmalarıyla birbirine yakın bir süreçte hazırladığı ikinci solo albümü Gece ile Gündüz Arasında ise onun ilerde Bağlama Devrimcisi olarak anılmasına vesile olan bir yeniliği beraberinde getirir. 1991 yılında ise kendi tabiriyle ilerici müzik adını verdiği Rüzgarın Kanatları isimli albümünü dinleyicilerine sunmuştur. Albüm, Hasret Gültekin'in ilerici müziğinin yanı sıra "Derman Sendedir", "Çeke Çeke", "Yaralı Ceylan" gibi eserlere yaptığı yeni düzenleme ve introlardan, ezgilerde kullanılmış çok sesliliğe, yıllardır alışılagelmiş deyiş yapısını deyişlerin ana hatlarını, özünü bozmadan batı müziği ve ritmleriyle bir araya getirmesi dolayısıyla halk müziği adına bir devrim olarak nitelenmektedir.

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri için gittiği Sivas'ta son konserlerini vermiştir ve Madımak Oteli'nde 34 kişi ile birlikte katledildi.