Tarımsal ekipman üreticisi Case IH, ABD, Iowa’daki fuarda otonom konseptli aracını tanıttı. Araç, çeşitli tarım ekipmanlarıyla otonom çalışabilen kabinsiz bir tarla traktörü

Hassas tarımın geleceği: Otonom traktörler

Ersoy Yaşar ersoy@otosafari.com @Mersysr

www.otosafari.com
www.youtube.com/otosafari

Case IH ve CNH Industrial’ın inovasyon grubu, kabinsiz otonom konseptlerini varolan Case IH Magnum traktörü üzerine yeniden düşünülen bir tasarıma dayandırıyor. Araç, önceden programlanmış operasyonların uzaktan takip edilmesine izin veren tamamen interaktif bir arayüzle inşa edildi. Araçtaki sistem, tarımsal ekipman genişliklerini otomatik ölçüyor, arazi ve engellerle aynı arazide kullanımdaki diğer makinalara bağlı olarak en verimli yolları belirliyor. Operatör yolları uzaktan, bir masaüstü bilgisayar veya tablet arayüzüyle yönetip ayarlayabiliyor.

Radar, lidar (ışıkla görüntüleme, tespit etme ve uzaklık tayini) ve araç üzerindeki video kameraları kullanarak güzergâh üzerindeki durağan veya hareketli engelleri algılıyor; sesli ve görsel uyarılarla bilgilendirilen operatör yeni bir yol atayıncaya kadar da kendiliğinden duruyor. Araç, GPS sinyali veya konum verisi kaybedildiğinde ya da manuel durdurma düğmesine basıldığında duruyor. Makine görevleri, uzaktan arayüz veya otomatik hava durumu uyarıları aracılığıyla gerçek zamanlı değiştirilebiliyor.

Case IH Marka Başkanı Andreas Klauser “Dünyanın birçok yerinde, müşterilerimiz için yoğun kullanım sezonlarında vasıflı iş gücü bulmak her zaman zorlu bir süreç. Bugün, uzaktan tarla ve işçi yönetimi amacıyla otomatik dümenleme ve telematik sistemlerini halihazırda sunabiliyorken; bu otonom traktör konsepti, müşterilerimizin ve onların çalışanlarının makinelerini nasıl uzaktan takip ve direkt kontrol edebileceğini gözler önüne seriyor. Bu teknoloji, müşterilerimize toprak işleme, ekim, ilaçlama ve hasat gibi işlerde daha fazla operasyonel verimlilik sunuyor” dedi. Klauser müşterilerden bu konsept ve bunun yeni üretim verimliliklerinin sağlamasına nasıl katkı sağlayacağıyla ilgili fikirlerini almayı beklediklerini de söylüyor.

AFS Küresel Ürün Pazarlama Müdürü Rob Zemenchik, bu operasyonun, çiftçilere daha fazla kontrol, izleme olanağı ve maliyet tasarrufu sunmak konusunda dümenleme, telemetri, veri paylaşımı ve tarımsal yönetimle ilgili son gelişmeleri bir araya getirdiğini belirtti. Zemenchik, bu teknolojiyle başka işlerle ilgilenirken veya başka bir aracı çalıştırırken bile tablet arayüzüyle birden çok makinenin çalışmasının yönetilebileceğini belirtiyor. Birçok otonom traktörün, tek bir filo olarak çalışabilirken, aynı anda her birine atanan önceden programlanmış harita ve talimatlarla ayrı arazilere atanmış birden çok küçük filolar halinde de çalışabileceğinin altını çiziyor.

Case IH yöneticileri, aracın kabinsiz traktör şeklinde geliştirilmiş olmasına rağmen, biçerdöverlerin veya diğer ekipmanların da aynı teknolojiyle çalışacağını açıklıyor.

Otonom araç şu anda yalnızca konsept traktör olarak düşünülse de; Zemenchik bu teknolojinin, azot herbisit ve fungisit gibi ürün girdilerini en uygun şekilde uygulamak için gerçek zamanlı hava durumu ve uydu verilerini kullanabilen standart kabinli bir traktörde de kullanılabileceğini söylüyor.

Zemenchik, arazide yağmur yağdığında traktörün yaptığı işlemi durduracağını ve tanımlanan özel yolları kullanarak, çalışmak için kuru olan başka bir araziye yöneleceğini, bu fonksiyonun da tarım için önem taşıdığını vurguluyor.

CNH Industrial konsept otonom teknolojinin geliştirilmesinde, uzun süreli teknoloji sağlayıcısı ve arazi otonom çözümlerinde sektör lideri olan, Amerika Utah merkezli Autonomous Solutions Incorporated, ASI ile işbirliği yapmış.