LGBTT örgütleri, transeksüelliğin ruhsal hastalıklar katagorisinden çıkarılması için imza kampanyası başlattı. Toplanan imzalar Meclis'e sunulacak.

LGBTT örgütleri, transeksüelliğin ruhsal hastalıklar katagorisinden çıkarılması için imza kampanyası başlattı. Toplanan imzalar Meclis'e sunulacak.
1990 yılında eşcinselliği ruhsal hastalıklar listesinden çıkartan Amerikan Psikologlar Derneği 2012’de ve Dünya Sağlık Örgütü ise 2014 yılında söz konusu listeyi yeniden gözden geçirecek. Pembe Hayat lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksül (LGBTT) örgütü ve MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu üyeleri dünyanın birçok ülkesindeki LGBTT örgütleriyle birlikte söz konusu listeden transseksüelliğin çıkartılması için bir dizi eylem başlattı.“Hasta değil, transseksüeliz”, “Transfobiye Son”, “Transseksüellik değil, transfobi hastalıktır”, “Bedenime dokunma” yazılı t-şörtler giyerek, Konur Sokak’ta stant açan üyeler, transseksüel yurttaşlara yönelik hak ihlallerinin sona ermesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulması talebiyle imza kampanyası başlattı.
Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Pembe Hayat Derneği eski Genel Başkanı Buse Kılıçkaya, “Yıllardır arkadaşlarımızın cenazelerini kaldırıyoruz. Geceleri hapsediliyor, kolluk kuvvetleriyle baş başa kalıyor, fiziksel ve psikolojik şiddete uğruyoruz. Varlığımız ‘kabahatler kanunu’na emanet ediliyor” dedi.
Söz konusu imzaları 20 Kasım 2009 tarihinde TBMM’ye iletecek olan üyeler, 23 Ekim 2009 tarihinde ise Başbakanlık İnsan Hakları Komisyonu’na yürüyerek, LGBTT bireylere kabahatler kanunu gerekçe gösterilerek para cezası kesilmesinin durdurulmasını isteyecek. “Hasta değil, transseksüeliz” diyen bireylerin imza kampanyasına www.pembehayat.org adresli internet sitesinden destek verilebiliyor.