Hasta tutsak Özdemir’in cezası ertelensin talebi

BirGün / Ankara

Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu Cihat Özdemir’in sağlık durumuna ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Basın açıklamasına Özdemir’in annesi Ayşe Özdemir, şair Ahmet Telli, İHD Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat, Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özel ve Özdemir’in arkadaşları katıldı.

“Hasta Tutsak Cihat Özdemir İçin Ses Ol” pankartının açıldığı basın toplantısında şair Ahmet Telli, yıllar önce Can Yücel’in bir toplantıda, “Ben kanserim, Türkiye’yi en iyi ben anlarım” dediğini hatırlattı. Telli, “Giderek bütün ülke böyle bir hastalığın pençesine düşmüş durumda. Bu hastalığı en iyi anlaya bilecek olan bizler artık ruhumuz hastalanmış durumda çünkü bir devasa fille her hafta yaptığımız etkinliğimiz bir sinek ısırığı gibi gelmektedir” dedi.

İNSAN AKLIYLA DALGA GEÇMEK

Cihat Özdemir’e Ses Ol Koordinasyonu adına konuşan Umut Deniz, Özdemir’in 2000 yılından bu yana politik nedenlerle hapiste ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildiğini söyledi. Deniz, Özdemir’in sağlık durumu hakkında şunları aktardı:

“Cihat yaklaşık bir buçuk yıl önce rahatsızlıklarından dolayı hapishane doktoruna gidiyor ve doktor kendisini tiroit kanseri şüphesiyle Tip Fakültesi Hastanesine sevk ediyor. Burada yapılan muayenede tiroit bezinde 19x11 ebadında bir nodül tespit ediliyor ve kendisi ameliyat talebiyle bu defa Yüksek ihtisas Hastanesine sevk ediliyor. Bu süreçte de nodül hızla büyüyor ve 19x22 ebatlarına varıyor.

Yüksek ihtisastaki doktorlar Cihat’ı ameliyat etmek yerine, ‘Bunlar herkeste olan şeyler, bir şey olmaz’ diyerek geri gönderiyorlar. Rahatsızlıkları devam eden Cihat bu bir buçuk yıllık süreçte teşhis konulması ve tedavi edilebilmesi için mücadele ediyor. Ve sonunda bir ay önce yapılan muayene sonucunda kendisinde boğaza yayılmış tiroid bezi kanseri teşhisi konuyor. Ancak maalesef kanser beyne ve böbreklere de sıçramış durumda.

Bir buçuk yıl önce rahatça tedavi edilebilecek bir hastalık bugün Cihat’ın hayatını tehdit eden bir aşamaya gelmiştir. Cihat 3 Aralık günü hayati tehlikesi büyük ilk ameliyatına girecek. Tiroit bezi, civar lenfler temizlenecek. Bir ihtimal ses telleri büyük zarar görecek ve konuşamayacak. Vücutta bulunan ciğer tümörler için Cihat'a bir yıl sonrasına randevu verilmiş! Bu insan aklıyla dalga geçmektir.”

İNFAZI ERTELENMELİ

Özdemir’in sağlığı konusunda sorumluluğu olanlara karşı hak mücadelesi vereceklerini söyleyen Deniz, “Şimdi daha yakıcı olan şey Cihat’ın tedavi sürecinin sağlıklı koşullarda ve ailesinin, arkadaşlarının yanında geçirebilmesi için infazının ertelenmesi talebidir. Sizlerden bu talebimize destek olmanızı bekliyoruz” dedi.