Hasta tutuklu Özkan'a 'hayati tehlike' raporu
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'a dair hazırlanan hastane raporunda, tutukluluğun "hayati tehlike oluşturduğu" ve ceza infazının ertelenmesi gerektiği belirtildi.

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan 84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği ve hafıza kaybı gibi sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Sık sık hastaneye kaldırılan Özkan, bir süre önce yeniden hastaneye sevk edilerek, sağlık durumuna dair yeni bir rapor hazırlandı. Özkan, Diyarbakır’da bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dahiliye, fizik, göz, kulak-burun-boğaz, genel cerrah, nöroloji, psikiyatri, göğüs, kardiyoloji, nevroloji, üroloji ve endokrin bölümlerinde uzman doktorlar tarafından muayene edildi. Yapılan tetkikler sonucunda hazırlanan raporda, Özkan'ın cezaevinde kalamayacağı ve hayati riskinin bulunduğu uyarısı yapıldı. Sağlık Kurulu'nun raporunun sonuç kısmında ise, Özkan'ın cezaevinde kalamayacağı ve hayati tehlikesinin olduğu uyarısında bulunuldu.

YİNE TAHLİYE EDİLMEDİ

Dün görülen davada da Özkan, Lice Katliamı davasında verilen "düşme" kararına rağmen tahliye edilmedi. Mahkeme ATK raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 9 Kasım’a erteledi.Özkan, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümünden sorumlu tutularak, 1996’da 2 tanığın beyanları doğrultusunda tutuklandı. 2 tanık, işkence altında ifade verdiklerini dile getirdi. AİHM, “adil yargılanma” yönünde ihlal kararı verdi.