Hasta tutukluların ceza infazları acilen ertelensin

Haber Merkezi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yüzde 60 engelli raporu bulunan ve ağır hasta tutuklu olan Hayati Kaytan’ın infazının ertelenmesini talep etti. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çektiği eylemlerinin 373’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenledi. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Hayati Kaytan’ın durumunu aktardı.

ENGELLİ RAPORU VAR

Kaytan’ın daha önce beynindeki tümör nedeniyle ameliyat olduğunu belirten Turgut, Kaytan’ın sağ elinin sakat olduğunu, sol omuzda kurşun yarasından kaynaklı sıkıntıları olduğunu ve kar yanığından sol-sağ ayak parmaklarının kesik olduğunu aktardı. Kaytan’ın bel ve boyun bölgesinde fıtık ve midede sindirim zayıflığının olduğunu kaydeden Turgut, “Sağlık raporlarına göre el ve ayaklarından kaynaklı olarak yüzde 60 engelli raporuna sahiptir. 2009 yılında Ankara'da beyin tümörü ameliyatı geçirmiş, ameliyat sonrası kalan tümör artığı 28 seans ile kurutulmuş, 2009'dan bu yana hastalığı ile ilgili kontrol ve tıbbi takibi devam ettirmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı. Turgut, Kaytan'ın riskli olan hastalıkları nedeniyle tetkiklerinin, kontrollerinin ve tedavilerinin aksatılmadan yapılmasını, yaşam hakkının korunmasını, iyileşinceye kadar infazının ertelenmesini talep etti.

'YÜZÜ SÜREKLİ ŞİŞİYOR'

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu ise ağır hasta tutuklu Ayşe Özdoğan'ın cezasının acilen ertelenmesini istedi. Komisyon üyeleri, Antalya Döşemealtı L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Ayşe Özdoğan'ın durumuna dikkat çekti. İHD İzmir Yöneticisi Ahmet Çiçek, Özdoğan'ın en insani ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını belirtti. Cezaevine konulduğu ilk gün kötü muamele gören Özdoğan'ın kalp ritim bozukluğu nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve daha sonrasında sürekli revirde tutulduğunu aktaran Çiçek, "Cezaevi reviri soğuk olduğu için yüzünün ameliyatlı tarafı sürekli şişmektedir. Damağında delik olduğu ve yemekler de baharatlı olduğu için yemek yemekte zorlanmaktadır. Damağındaki ve gözünün kenarındaki açık yaraların kanaması artmıştır. Yüzündeki şişmeyi engellemek için çarşafa sararak ısıtmaya çalışılmaktadır" dedi.

Yapılan avukat görüşmelerinde, Özdoğan’ın 14 günde 2 kez acile kaldırıldığı ve 17 kez polikliniğe götürüldüğünü ifade eden Çiçek, şöyle devam etti: "En insani ihtiyaç olan tuvalete bile 2 kişinin yardımıyla gidiyor. Yüzü ameliyatlı olduğu için soğuktan gerilip şişmekte ve ısınmak için saç kurutma makinası kullanmaktadır. Tüm bu sayılan hastalıklara rağmen istenilen sadece tedavisi sürdüğü sürece infaz ertelemesidir. Ağır hasta mahpusların ceza ertelemeleri acilen sağlanmalıdır" diye konuştu.