Ülke genelinde tırmanışa geçen koronavirüs vakaları hastaneleri doldurdu. Yoğun Bakım Hemşiresi Benli, “Canla başla buradayız ama bizler de artık yorulduk, bir tükenmişliğe girdik” derken Başhekim Doç. Dr. Yiyit ise “Son zamanlarda hasta yatışları arttı. Risk grubunda ve yaşlı olan hastalar ile hamileleri eskisi kadar iyi koruyamıyoruz” diye konuştu.

Hastaları koruyamıyoruz

HABER MERKEZİ

Ülkede koronavirüs vaka sayılarının artışı durduralamıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her ne kadar “Vaka artışı hiçbir dönemde kontrolümüz dışına çıkmadı” açıklamalarında bulunsa da uzmanlar etkili önlemler alınmadığı takdirde Covid-19’un facia getireceğini vurguluyor.

Zirve yapan koronavirüs vakaları, hastaneleri doldurdu. Pandemiye karşı en önde mücadele eden sağlık çalışanlarının yükü daha da arttı. ANKA ekibi, İstanbul Sancaktepe’de bir hastanenin yoğun bakım servisine girdi. Yoğun Bakımı Sorumlu Hemşiresi Hüseyin Benli, “Canla başla buradayız ama bizler de artık yorulduk, bir tükenmişliğe girdik” diyerek yaşadıkları süreci anlattı.

Eşinin 22 haftalık hamile olduğunu dile getiren Benli, “Eşimin hamile olması, benim bu sektörde olmam, Covid döneminde olmamız hepsi çok zor. İşimiz için hastalarımızı iyi etmek için canla başla çalışıyoruz. Biz de sosyal hayatımızda daha tedbirli olmamız, özen göstermemiz gerektiğini biliyoruz” dedi.

HASTA YATIŞLARI ARTTI

Son zamanlarda özellikle kronik rahatasızlığı olan, hamile ve yaşlılarda Covid-19 hastalığının artığına işaret eden başhekim Doç. Dr. Nurettin Yiyit ise şöyle konuştu:

“Malumunuz yaz aylarının gelmesiyle birlikte düşüş eğilimindeki pandemi tüm ülkeye yayıldı. Hasta sayılarımızda özellikle bayramdan sonra bir tırmanma trendi başladı. Başlangıçta hastalarımızın önemli bir bölümü evden takip edebiliyorduk. Ancak, son zamanlarda hasta yatışları arttı. Yatak doluluk oranlarımız yükseldi. Elimizdeki veriler şunu gösteriyor: Risk grubunda ve yaşlı olan hastalar ile hamileleri eskisi kadar iyi koruyamıyoruz.”

Doç. Dr. Yiyit, yurttaşları maske takma ve fiziki mesafe kuralına uymaları konusunda uyardı:

“Bu süreç bir yerden kesintiye uğrayacaksa virüsün bulaşmasını engelleyerek olacak. Herkes potansiyel Covid-19 hastasıymış gibi hareket etmeye başlarsak ve risk grubumuzdaki insanları yine eskisi gibi iyi korursak bu süreci durdururuz. Vatandaşlarımızın bize yapacağı en büyük iyilik bilimsel olarak koruyuculuğu kanıtlanmış olan maskeye özen göstersinler. Lütfen maskesiz evden dışarı çıkmayalım, kalabalık alanlardan mümkün olduğunca uzak duralım. Kısaca özetlersek maskemize, mesafemize ve temizliğimize maksimum özenle bu işi hep birlikte yenebiliriz.”