Hastane yoğunluğu testleri vurdu
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Bilim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akpınar, hastanelerin acillerinin yoğunluğu nedeniyle yurttaşların büyük çoğunluğunun Covid-19 testini eczaneden alarak yaptığını belirterek “Şu anda örneğin hastanelerin acil servislerindeki yoğunluktan dolayı eczaneden test kiti alarak kendi kendine test yapanların büyük bir çoğunlukta olduğunu biliyoruz. Buradan yola çıkarak; hastanelerde test olamayan kişileri de düşünürsek günlük sayının 100 binleri bulduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Geçtiğimiz bahar aylarında günlük vaka sayılarının binli sayılarının altına inmesiyle beraber normalleşmeye geçen Türkiye’de, Covid-19 salgınında yeni ve daha büyük bir dalgaya girildi.

TEST OLMAYAN 100 BİN KİŞİ

Prof. Dr. Akpınar, vaka sayılarının artmasına ilişkin “Mevcut rakamlar ve analizler, önümüzdeki haftaların oldukça zor geçeceğinin göstergesi. Sağlık Bakanı son açıklamasında ‘vaka sayısının 40 kat arttığını, sağlık hizmet sunumunda yükün 3 kat arttığını’ belirtti. R0 değeri bir hastalığın yayılım hızını belirtir. Yani bir hastanın bir ortama girince kaç kişiye hastalığı bulaştırabileceğini tanımlar. Şu an mevcut covid varyantı BA.4.5’in R0 değeri 18.6. yani bir kişi yaklaşık 19 kişiye hastalığı bulaştırabiliyor’’ uyarısında bulundu. Prof. Akpınar, hastane acillerinin yoğunluğu nedeniyle yurttaşların antijen testleri ile kendilerinin testlerini yaptığını vurgulayarak “Hastanelerde test olamayan kişileri de düşünürsek günlük sayının 100 binleri bulduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Prof. Dr. Ersin Akpınar, AHESEN Bilim Komisyonu BaşkanıProf. Dr. Ersin Akpınar, AHESEN Bilim Komisyonu Başkanı

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR

“Tüm önlemler kaldırıldığı için Covid-19 vakalarındaki artış salgının başlangıcından beri hiç bu kadar hızlı olmamıştı” diyen AHESEN Genel Başkanı Başkanı Dr. Gürsel Özer ise önümüzdeki günlerde Covid-19 salgınına ek olarak mevsimsel gribin de eklenmesi ile yaşanacak hasta yoğunluğu için ASM ve hastanelerde gerekli tedbir ve hazırlıkların yapılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Özer, özetle şunları kaydetti: ‘‘Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarının bir an evvel, süratle sorun olmaktan çıkarılarak iyileştirilmesi zorunludur. Eylül ayında sağlık sisteminin yaşayacağı yük nedeniyle ‘iflas etmemesi’ için acil önlemler alınması gerekmektedir. Pandemi bitmedi tüm hızıyla hala devam ediyor. Önlem almak için neyi bekliyoruz?”

Dr. Gürsel Özer, AHESEN Genel BaşkanıDr. Gürsel Özer, AHESEN Genel Başkanı