Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, tam kapanma sürecini değerlendirirken "Birçok fabrika, resmi kurum ve iş yeri açık. Nüfusun yüzde 70’i dışarıda. Bu tam kapanma değil. Keşke bu önlemler kış aylarında alınsaydı da koronavirüsün üçüncü dalgasını yaşamasaydık. Bu önlemlerin alınma zamanının turizm sektörü için yapıldığını düşünüyorum” dedi.

Hatay Belediye Başkanı Savaş: Nüfusun yüzde 70'i dışarıda, bu tam kapanma değil

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, yerel bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 10 gündür tüm yurtta uygulanan "tam kapanma" sürecini yorumlayan Savaş, “Bilimin ve sağlığın olduğu yerde siyaset olmaz. Birçok fabrika, resmi kurum ve iş yeri açık. Nüfusun yüzde 70’i dışarıda. Bu tam kapanma değil. Keşke bu önlemler kış aylarında alınsaydı da koronavirüsün üçüncü dalgasını yaşamasaydık. Bu önlemlerin alınma zamanının turizm sektörü için yapıldığını düşünüyorum” dedi.

Hastalıkla mücadelenin ve aşılamanın planlı ve hızlı yapılmadığını da söyleyen Savaş, “Biz bu konuları tıbbi çerçevede konuşamadığımız için bugün bu olanları yaşıyoruz. Tabiat uyanmadan, okullar kapalıyken, turizm sektörü açılmamışken keşke bu önlemler alınsaydı. Günlük ortalama 350-370 vatandaşımızı kaybediyoruz. Neredeyse bir köy nüfusu kadar. Biz bunları CHP’li belediye başkanları olarak çok önceden söyledik. Ancak şu ana kadar 10 milyon vatandaş aşılandı. Keşke aşılanma hızlı ve planlı yapılsaydı” diyerek yurttaşlara bir kez daha aşı olmaları çağrısında bulundu.

“HATAY’IN GAP’A DÂHİL OLMASI GEREKİR”

UNDP, UNICEF gibi uluslararası kuruluşların bölgede yaptığı yatırımlara ve GAP’a da değinen Savaş, “Hatay’ın GAP’a dâhil olması gerekir. Çünkü GAP’ın UNDP, UNICEF gibi uluslararası dinamiklerle iş birliği yapma şansı var. Bu bölgede 1 milyon 700 bin Suriyeli var. Çoğu da çocuk, genç ve kadın. GAP bu insanların eğitimini ve rehabilitesini yapabilir. Biz Almanya’daki kardeş şehirlerimiz Aalen ve Kiel ile birlikte Altınözü ve Reyhanlı’da okullar yaptık. Misafir de olsalar bu çocukların eğitimini ve yaşamını düşünmek zorundayız” dedi.

Kırsal kalkınma projesi için hayata geçen şirket ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Savaş, “Kırsal kalkınma projesi için kurduğumuz şirket Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre denetime açık bir şirkettir. Şirketin yöneticileri bu şehrin insanı ve herhangi bir suça karışmamış insanlar. Bu şirket iyi niyetle kuruldu ve 2 yıl içinde ülkeye ve belediyelere örnek olacak. Kadınlarımıza sebzelerimizi, çiçeklerimizi ürettireceğiz. Bazı şeyleri kooperatifler aracılığıyla bir yere kadar yapabiliyorsunuz. Daha fazlasını yapmak için şirket kuruldu” dedi.

Programda İskenderun’un il olma konusu bir kez daha gündeme geldi. Hatay’ın Akdeniz’deki enerji kaynaklarına en yakın yer olduğunu söyleyen Savaş, “Hatay, jeostratejik bir yer ve bunun gibi birçok önemli özelliğe sahip. Hatay’ın gelirinin yüzde 70’i limanlar ve demir çelik sayesinde İskenderun bölgesindedir. İskenderun’u çıkarırsanız Hatay, Hakkari gibi 6. Teşvik Bölgesine dönüşür. Nüfusu ve ekonomisi güçlü olan bir şehrin mi sesi daha gür çıkar yoksa ikiye bölünmüş bir şehrin mi? 5 yıllık ikbal için bunlar konuşulmaz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için ne geriyorsa devletimiz kendi çözmeli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bunu çözmüş ve bize miras bırakmıştır” diyerek Hatay’ı ikiye ayırmak isteyenlerin gücü yetiyorsa bunu yapsın" dedi.

Programın sonunda HATSU’nun Askıda Fatura uygulamasında 2 bin 400 faturanın hayırseverlerle buluşmak için beklediğinin altını çizen Savaş, “Bu uygulamamızda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı hayırseverlerle buluşturuyoruz. Herkes kendi gücünde bu vesile ile hayır yapabilir” diyerek herkesin yaklaşan Ramazan Bayramı’nı kutladı. (ANKA)