Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş katıldığı canlı yayında, depremin yıktığı Hatay'daki son durumu anlattı. İnsanların soğukta daha fazla bekleyemeyeceğine dikkat çekti. Yardım çağrısı yapan Savaş, "İnsanlar enkaz altında ne kadar dayanacak? İnsanlar soğukta ne kadar dayanır? Arama kurtarma çalışmaları öncelik teşkil ediyor. Hipotermiden insanlarımızı kaybedebiliriz" dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: Yardım gerekiyor, insanlar hipotermiden ölecek
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Kahramanmaraş merkezli depremden en fazla etkilenen kentlerden biri de Hatay oldu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş FOX TV canlı yayına bağlanarak kentteki son durumu anlattı.

Kentte bin 200 civarında binanın yıkıldığını açıklayan Savaş, “Bizim belediye binamız yıkıldı. Eski Meclis binamız yıkıldı. Havaalanında sıkıntı var, uçaklar inip kalkamıyor. Mevsimin kış olması, havanın soğuk olması enkaz altındaki insanları zor durumda bırakıyor. Bizim birinci önceliğimiz arama kurtarma çalışmaları. Yavaş yavaş gelmeye başladılar ama ne kadar çok gelirlerse o kadar iyi. Zamanla yarışmak zorundayız. Yetişemezsek insanlar hipotermiden ölecekler. İnsanlar daha çok araba kalıyor ama arabası olmayan insanlara da büyük çadırlar gerekiyor. Bu gece Hatay için çok zor geçecek” ifadelerini kullandı.

"İNSANLAR SOĞUKTA NE KADAR DAYANACAK?"

6 ay önce yapılan bazı binaların dahi yıkıldığını açıklayan Savaş, “Acil kurtarma ekipleri ne kadar hızlı olursa biz enkaz altındaki insanlarımızın daha fazlasını kurtarma şansına sahip olacağız. Kurtulan vatandaşlarımız için barınma, giyim kuşam ihtiyaçlarımızın da karşılanması lazım. İnsanlar enkaz altında ne kadar dayanacak? İnsanlar soğukta ne kadar dayanır? Arama kurtarma çalışmaları öncelik teşkil ediyor. Hipotermiden insanlarımızı kaybedebiliriz” dedi.

"ÖNCELİKLİ İHTİYACIMIZ ARAMA KURTARMA EKİPLERİNİN ARTMASI"

Savaş, katıldığı Flash Haber canlı yayınında da, "Belediye binamız yıkıldı, bazı iş makinalarımız yıkılan binaların altında kaldı. İtfaiye binamız da yıkıldı. Arkadaşlarımızı kaybettik. Yavaş yavaş ekiplerimiz geliyor. Elektrik kesik olduğu için su veremiyoruz. Öncelikle suya ihtiyacımız var ve sahra hastanesi çok önemli. Hastanelerimizde ciddi zarar var. Ancak en öncelikli ihtiyacımız arama kurtarma ekiplerinin artması. Enkaz altındaki insanların seslerini duyuyoruz. Her saniye bizim için önemli" ifadelerini kullandı.

Bu sabaha karşı merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Malatya, Adıyaman, Adana, Gaziantep, Hatay, Diyarbarkır ve Şanlıurfa gibi çevredeki illerden de şiddetli biçimde hissedilen deprem, toplam 10 kentte büyük yıkıma neden oldu. İlk depremin ardından bölgeyi öğlen saatlerinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha vurdu. Son resmi açıklamalara göre yıkılan 5 bin 606 binada 1762 kişi can verdi, 12 bin 68 kişi yaralandı. Yurttaşlar enkaz altında kurtartılmayı bekliyor. Felaket nedeniyle 7 gün milli yas ilan edildi.