Hatay'ın İskenderun ve Belen ilçeleri sınırındaki Sarımazı Mahallesi'nde, yerleşim yerlerine yakın alanda orman yangını çıktı. İskenderun ve Arsuz ilçelerine de sıçrayan orman yangınına müdahale ediliyor.

Hatay'da orman yangını: Yerleşim yerlerine sıçradı

Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan, İskenderun ve Arsuz ilçelerine de sıçrayan orman yangınına karadan müdahale devam ediyor.

Belen ilçesi Sarımazı Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dumanların yükseldiğini görenler durumu yetkililere bildirdi. İhbar üzerine Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince bölgeye arazöz, su tankı ve dozer yönlendirildi.

Bazı yerleşim yerleri emniyet güçleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edildi. Bir bina ile önünde duran araçlar yangın nedeniyle zarar gördü. Alevler, İskenderun ilçesindeki Şekere ve İsmet İnönü mahalleleri ve bir antrepo sahası ile Arsuz ilçesindeki ormanlık alana da sıçradı.


Yangın nedeniyle trafiğe kapatılan Belen-İskenderun ve Belen-Arsuz kara yolları kontrollü olarak tekrar trafiğe açıldı. Yurttaşlar da yangın söndürme çalışmalarına yardım etti.

Rüzgarın şiddetlenmesi nedeniyle yangına havadan müdahaleye ara verilirken, itfaiye ve orman işletme ekiplerinin karadan müdahalesi havanın kararmasına rağmen devam ediyor. Yangından etkilenen alanlar drone ile havadan görüntülendi.

BAKAN'DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay'daki orman yangınının 300-400 hektarlık bir alanı kapsadığını belirterek, "Yangından 7 daire, 11 müstakil ev, 14 iş yeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 arı kovanı ve 70 vatandaşımız etkilendi. Hasar tespit çalışmaları yangın bittikten sonra devam edecek." dedi.

Pakdemirli, yangının kundaklama olduğuna dair iddialara ilişkin de şunları söyledi:

"Bununla ilgili orman teşkilatımızında bazı kaygı ve şüpheleri var. Bizim şu anki işimiz yangını kontrol altına almak ve söndürmek. Bunla alakalı Hatay Valiliği çok yönlü soruşturmayı bir yandan sürdürüyor. Bazı görgü tanıkları olduğuna dair bazı söylemler var."

KONUTLAR BOŞALTILIYOR

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, yangının Belen ilçesindeki 3 farklı noktada başladığını söyledi.

Yangının İskenderun ve Arsuz ilçelerine de sıçradığını belirten Gül, "İlçemizde, yangının yakın olduğu tüm konutları boşaltıyoruz. Biri çocuk 8 hafif yaralımız var. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor." dedi.

Gül, yangına müdahalede bulunan yurttaşlara da teşekkür etti.

BAZI YERLEŞİM YERLERİ TAHLİYE EDİLDİ

İhbar üzerine Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince bölgeye helikopter, arazöz, su tankı ve dozer yönlendirildi. Bazı yerleşim yerleri emniyet güçleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edildi. Bir bina ile önünde duran araçlar yangın nedeniyle zarar gördü.

Alevler, İskenderun ilçesindeki Şekere ve İsmet İnönü mahalleleri ile bir antrepo sahasına sıçradı. Yangın nedeniyle Belen-İskenderun kara yolu da trafiğe kapatıldı.

HATAY VALİLİĞİ: YANGIN TRAFO PATLAMASI SONUCU MEYDANA GELDİ

Konuya ilişkin Valilikten yapılan açıklamada, yangının trafo patlaması sonucu meydana geldiği bildirildi. Müdahelenin devam ettiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"9 Ekim 2020 Cuma günü saat 10.00 sıralarında İskenderun ve Belen İlçelerimiz arasında bulunan Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda trafo patlaması sonucu meydana gelen orman yangınına uçak, helikopter, arazöz ve dozerle birlikte müdahale ekipler tarafından yapılmakta olup, şiddetli rüzgarlarında etkisi ile büyüyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatılmıştır. Şiddetli rüzgârın etkisiyle havadan müdahalede zorluklar çekilen yangını, en kısa sürede kontrol altına almak için yangın söndürme çalışmaları hızla devam etmektedir. Valiliğimiz tarafından gelişmeler hakkında kamuoyuna bilgi verilecektir."

hatay-da-orman-yangini-yerlesim-yerlerine-sicradi-790600-1.

EKİPLERİMİZ BELEN DIŞINDA BUGÜN 3 YANGINA DAHA MÜDAHALE ETTİ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, sabah saatlerinde Belen ilçesinde meydana gelen yangına ilişkin "Anayol kenarındaki çamlarda yaşanan yangın kozalaklar nedeniyle 60-70 metre kadar sıçrıyor. Rüzgarın da etkisiyle Belen'in mahallelerini yangın sarmış durumda ama çalışma arkadaşlarımız en az 50 araçla yangına hemen müdahale etti. Ayrıca ekiplerimiz Belen dışında Samadağ'da 2, Dörtyol'da 1 olmak üzere bugün 3 yangına daha müdahale etti" dedi.

Hatay'ın Belen ilçesinde meydana gelen yangını kontrol altına alma çalışmaları sürerken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şu bilgileri verdi:

"Yangının çok büyük bir kısmı şu anda kontrol altına alınmış durumda. Bir fabrikalarımızda da yangın çıktı. Birinde ağır hasar var, ikisinde ise söndürme çalışmaları devam ediyor"

"ZARARI MİNİMUMA ÇEKTİK"

Yangının bir afete dönüşmeden önce müdahale edildiğini belirten Savaş, "Yangının zararını minimuma çekmiş durumdayız ama müthiş bir rüzgar var. Rüzgardan dolayı da çok hızlı yayılıyor. Çok şükür şu ana kadar bir can kaybımız olmadı. Bir fabrikamızda ve bazı evlerimizde hasar meydana geldi. Ekiplerimizin söndürme ve soğutma çalışmaları sürüyor" diyerek herkese geçmiş olsun dileklerini iletti.