Hatay Ekoloji Platformu depremde hasar görmüş binaların yıkımı sırasında ortaya çıkacak olan asbest ve benzeri kimyasal içeren maddelerin olumsuz etkilerine karşı açıklama yaptı. Platformun yazılı açıklamasında deprem bölgesindeki yerel inisiyatifler olmak üzere emek ve meslek örgütlerine 3 Nisan Pazartesi buluşma çağrısı yapıldı.

Hatay Ekoloji Platformu’ndan 3 Nisan'a çağrı: Moloz dökümüne karşı yaşam alanlarımızı savunuyoruz

HABER MERKEZİ

Hatay Ekoloji Platformu, deprem bölgesindeki asbest ve tehlikeli kimyasallara dikkat çekmek için yazılı bir açıklama yaptı. Platform tarafından yapılan açıklamada başta deprem bölgesindeki yerel inisiyatifler olmak üzere emek ve meslek örgütlerine 3 Nisan Pazartesi buluşma çağrısı yapıldı.

Hatay Ekoloji Platformu tarafından yapılan açıklamada depremde hasar alan binaların yıkılması ile birlikte ortaya çıkan moloz ve asbest problemine dikkat çekildi. Açıklamada “Moloz dökümüne karşı yaşam alanlarını savunuyoruz” başlığı ile yayınlanan çağrıda “Acele olarak depolanan bu malzemelerde ileride kaçınılmaz olarak ortaya çıkabilecek yangınlar nedeniyle çok çeşitli ve kayıtlarda isimlendirilmemiş zehirli gazların yayılması hem hava su toprak kirliliğine, kısa sürede canlıların ölümüne bile neden olabilecektir” ifadelerine yer verildi.

hatay-ekoloji-platformu-ndan-moloz-dokumune-karsi-cagri-1145749-1.

Hatay Ekoloji Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Depremde hasar görmüş yapılardaki, asbest ve benzeri tehlikeli kimyasal içeren imalatlar sökülüp uzaklaştırılmadan ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre seçici yıkım yapılmadan ana yıkıma geçilmemelidir. Ayrıştırılanlar söz konusu içeriklerine göre detaylı ve özenli çalışma ile geri kazanılacak şekilde belirlenmiş depolara kaldırılmalıdır. Toprak, su ve hava teması olmamalı, şu an yapılan uygulamalar gibi açık alanlara özelliği ne olursa olsun yığılmamalı, atılmamalıdır. Her yıkıntıya toz olmasın diye su sıkılmamalıdır. Hem kimyasal yayılmasına hem değişik yeni kimyasalların oluşmasına ve bulaşmasına neden olabilir. Acele olarak depolanan bu malzemelerde ileride kaçınılmaz olarak ortaya çıkabilecek yangınlar nedeniyle çok çeşitli ve kayıtlarda isimlendirilmemiş zehirli gazların yayılması hem hava su toprak kirliliğine, kısa sürede canlıların ölümüne bile neden olabilecektir. Bunun için tüm ekoloji, emek, meslek örgütlerini, deprem bölgesindeki yerel inisiyatifleri 3 Nisan Pazartesi günü saat 14:00’da buluşmaya davet ediyoruz”