BirGün yazarı Bahadır Özgür, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ilk depremde pisti kırılan Hatay Havalimanı’nın barındırdığı risklerin, yıllar önce yapılmış bilimsel çalışmalarda açık açık ortaya konduğunu belirtti. Özgür, hem inşaatın nasıl yapıldığının hem de alınması gereken tedbirlerin merak konusu olduğunu belirterek, “Acaba soruşturulacak mı?” diye sordu.

Hatay Havalimanı’nın riskleri 2010’da öngörülmüş: Yağışta sel basar, depremde pist çöker!

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ilk depremde pisti kırılan Hatay Havalimanı’nın barındığı risklere, 13 yıl önce yapılan bilimsel bir çalışmada dikkat çekildiği ortaya çıktı.

BirGün yazarı Bahadır Özgür, Doç. Dr. Emre Özşahin’in Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde uzmanken, 2010 yılında Hataya Havalimanı’na dair yaptığı çalışmadan bazı bölümleri paylaştı.

“Doç. Dr. Emre Özşahin, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde uzmanken 2010'da yaptığı çalışmada, jeomorfolojik özellikler dikkate alınmadan bilinçsizce yapılan havalimanı için ‘Yağışta sel basar, depremde pist çöker’ demiş” diyen Bahadır Özgür’ün paylaşımları ve bahsi geçen çalışmadan aktardığı bölümler şöyle:

Doç. Dr. Emre Özşahin, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde uzmanken 2010'da yaptığı çalışmada, jeomorfolojik özellikler dikkate alınmadan bilinçsizce yapılan havalimanı için "Yağışta sel basar, depremde pist çöker" demiş.

hatay-havalimani-nin-riskleri-2010-da-ongorulmus-yagista-sel-basar-depremde-pist-coker-1126908-1.

Havalimanının inşa edileceği yeri 1998'de sel basmış. 2004’te havalimanı için DSİ'den rapor istenmiş. Raporda "Martta çok yağış oldu, Suriye baraj kapaklarını açtı" denilmiş. Özşahin bunun bilimsel açıdan yanlış olduğunu, bölgenin özelliğinden kaynaklandığını belirtiliyor.

hatay-havalimani-nin-riskleri-2010-da-ongorulmus-yagista-sel-basar-depremde-pist-coker-1126909-1.

hatay-havalimani-nin-riskleri-2010-da-ongorulmus-yagista-sel-basar-depremde-pist-coker-1126910-1.

Zaten sonrasında 2009 ve 2014'te havalimanını sel basıyor. Bunu baştan düşünmeyen iktidar, sele karşı drenaj vb. gibi önlemler için pisti inşa ettirdiği firmaya bir ihale daha veriyor. Ama nafile, çünkü 2019'da havalimanı bir kez daha suya gömülüyor.

Bazı fotoğraflar şöyle:

hatay-havalimani-nin-riskleri-2010-da-ongorulmus-yagista-sel-basar-depremde-pist-coker-1126911-1.

hatay-havalimani-nin-riskleri-2010-da-ongorulmus-yagista-sel-basar-depremde-pist-coker-1126912-1.

Özşahin'in esas üzerinde durduğu konu ise deprem. 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatmasının yanında, havalimanının oturduğu zeminin özelliklerini sıralayarak, bölgenin zaten riskli olan yapısında burasının daha da riskli olduğuna dikkat çekiyor.

hatay-havalimani-nin-riskleri-2010-da-ongorulmus-yagista-sel-basar-depremde-pist-coker-1126913-1.

hatay-havalimani-nin-riskleri-2010-da-ongorulmus-yagista-sel-basar-depremde-pist-coker-1126914-1.

Çalışmada bundan sonra bölgede yapılacak her faaliyette o işle ilgili bilim dallarındaki uzmanlara başvurulmasını öneriyor. Yapılmış olan havalimanı için de alınabilecek tedbirleri sıralıyor.

Şimdi tedbirler ve inşaatın nasıl yapıldığı merak konusu. Acaba soruşturulacak mı?