Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerinin yarattığı yıkımın ardından Antakya Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nde yıkıma başlanacağı haberine avukatlar isyan etti: "Bu delil karartmadır."

Hatay Yapı Denetim Şube Müdürlüğü'nde evrak nöbeti: Delil karartmayın!

Asena TUNCA

Hatay Antakya'da bir kısmı yıkılan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nde içinde yapıtest raporlarının bulunduğu binanın yıkılacağı haberi geldi. 3 gündür şube içinde nöbet tutan avukatlar yapılacak yıkımın delil karartmaya sebep olacağını ve yapılmak istenilenin hukuka tamamen aykırı olduğunu kaydetti.

Avukatlar, Türkiye'yi derinden sarsan Maraş merkezli iki depremden en çok etkilenen şehirlerden olan Hatay'da yıkılmak istenen şube müdürlüğünün depremin verdiği hasarın sebebini ortaya koyacağı için yıkılmak istendiğini belirtti.

25 OLMASI GEREKEN DEĞERİN 7-8 OLDUĞU YAPILAR VARMIŞ

İstanbul Barosu'ndan Avukat Bedia Büyükgebiz, "İçerde 300 milyarlık cihaz var diyerek içeri girmek istediler. Yapı Malzeme Şube Müdürü işe aramızda tartışma çıktı. Yapı denetim evrakları yok etmek istiyor. Devrilmeyen binayı apar topar yıkmak istiyorlar. İçinde delil niteliğinde evraklar bulunuyor. Normalde yapıtest sonuçlarında 25 olması gereken zemin kat kolon basınç dayanımının 7-8 olduğu ve buna izin verildiğine ilişkin raporlar burada. Vali ve AFAD Hatay Şube Müdürü'nün buraya geleceğini öğrendik" dedi.

EVRAKLAR DELİL NİTELİĞİNDE

Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Avukat Ali Ekiz ise şunları söyledi: "OHAL'i bahane ederek delil karartmaya çalışıyorlar. Burada yapılması gereken her evrakın tutulması, kayıt altına alınması ardından tahliye ve moloz kaldırma işleminin başlamasıdır. Buranın güvende olması lazım. Buranın üstüne dozerle giremezsiniz. Evraklar delil niteliğinde."