Hatay’da SOL Parti öncülüğünde düzenlenen Halk Yürüyüşü’nü değerlendiren depremzedeler dayanışma vurgusu yaptı, ‘‘Hatay’ı bizsiz kuramazlar” mesajı verdi.

Hatay’ı biz olmadan yeniden kuramazlar
Fotoğraf: BirGün

Öncü DURMUŞ

Maraş merkezli depremlerden en çok etkilenen kent olan Hatay’da SOL Parti Dayanışma Gönüllüleri’nin düzenlediği Halk Yürüyüşü’nün yankıları sürüyor. Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılacağı ifade edilen yürüyüşte "Haramileri 14 Mayıs’ta sandığa gömeceğiz" mesajı verilirken etkinlik hakkında yapılan değerlendirmelerde ise ‘dayanışma’ vurgusu öne çıktı.

Yürüyüş esnasında konuştuğumuz Hasan A. şunları ifade etti: “O kara günden bugüne alınan hiçbir karar bu halka sorulmadı, sabah bir kalkıyorsun çat diye bir kamulaştırma o senin değil artık. Anında kamulaştırma yapıyorlar oysa ne yapacaksa gelip bizlerle konuşulsa bu böyle olmayacak. Hepimiz görüyoruz devletin dediği şey şu, ‘ben size TOKİ’den ev vereceğim yüzde 60’ını karşılayacağım, yüzde 40’nı 20 yıl boyunca siz ödeyeceksiniz’ ben 15 yıldır çalışıyorum bu evin borcunu ödemeye, 2 ayım kalmıştı ne olacak? Üzerine 20 yıl bir daha borçlan. Ben 20 yıl yaşayacak mıyım ya da ben borçlu mu öleceğim?”

DAYANIŞMA YAŞATIR

“Diğer bir mesele, moloz meselesi. Daha iki gün önce burada yaşayan insanlar bilir Çamlıbel mahallesinin hemen orda mezarlığın hemen yanı getiriyorlar molozları gelişigüzel döküyorlar buraya dökmeleri yasak gittim konuştum buraya dökemezsiniz sizi şikayet ederim dedim dinlemediler molozları oraya gömeceklermiş oysa orası için yasak. Mağdur olan bir halka daha da mağduriyet katıyorlar bu yüzden buradayız Hatay’ı bizsiz kuramazlar.”

Depremzede K.I, “Bu gönüllüler olmasa bu halkın dayanışması olmasa halimiz ne olurdu? Evlerimiz yıkıldı, hayatımız durmuş hale geldi ama yalnız olmadığımızı gördük bugün de şöyle bir bakıyorum bu kalabalığa o günden bu güne bizi yalnız bırakmayanlar Hatay’ı yeniden kurmak için de yanımızda olduklarını söylüyorlar anlatırken bile duygulanıyorum ne diyebilirim ki iyi ki varlar hepsine çok teşekkür ediyorum iyi ki varsınız.’’

Çiftçilik yaptığını belirten bir yurttaş; “Bugün hala bir çadırda 4 kişi yaşıyoruz. İki çocuğumda sakat ektiğim fasulyeleri yiyoruz. Evimiz ocağımız diyebileceğimiz bir yer yok. Hala yardıma ihtiyacımız var. Hala su sıkıntımız var devlet neredesin?”

UMUDU KUŞANDIK

Yürüyüşle ilgili değerlendirmede bulunan SOL Parti İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen şu ifadeleri kullandı: “Yaşadığımız deprem afetinin 75. gününde Hatay Defne’de depremde kaybettiklerimizi anmak ve halkın taleplerini dile getirmek üzere halk yürüyüşü gerçekleştirdik. Haftalardır kalbi dayanışma ile atan yurttaşlarımızın seferberliği ile hayata tutunan Hatay halkı SOL Parti olarak çağrısını yaptığımız yürüyüşümüze acısını, öfkesini ve umudunu kuşanarak geldi.

Yaşadığımız hayatları felakete çeviren AKP iktidarına karşı Hatay Halkı bir kez daha güçlü bir şekilde öfkesini dile getirdi. Asi nehrine bıraktığımız karanfillerimizle, defnelerimizle kaybettiklerimizin acısını bir kez daha yüreklerimiz de hissettik. Hatay halkı unutmayacağını, affetmeyeceğini ve helalleşmeyeceğini hep bir ağızdan haykırdı. Tıpkı, Ali İsmail’i, Abdocan’ı, Ahmet’i unutmadıkları gibi.

Hatay halkı, iktidarın rant politikalarına karşı, Hatay’a sahip çıkmakta ve yeniden kurmakta kararlı. Yaşanan tüm acılara ve zorluklara rağmen Hatay halkı kenti terk etmeyeceğini dosta, düşmana bir kez daha göstermiş oldu. Yirmi yıllık felaket İktidarı Hatay’ı yıkıma uğrattı, ama halk Hatay’ı dayanışmayla, mücadeleyle tarihi ve kültürel dokusuna uygun şekilde yeniden kurmakta kararlı. Bizler, depremin ilk gününden itibaren bu güçlü dayanışmanın nasıl parçası olduysak, bu kenti yeniden kurma mücadelesininde de Hatay halkının yanında olacağız. Bu halka zulüm olmuş bu kötülük iktidarını gönderip; kentlerimizi, yaşamamızı, geleceğimizi, memleketi yeniden kuracağız.”

KUCAKLAŞTIK, SARILDIK

Halk günleri kapsamında Hatay’ın birçok mahallesinde konser veren sanatçı Erdal Güney de düşüncelerini şu ifadelerle aktardı: “İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde, Nardüzü, Gültepe Mahallesinde, Defne’de, Yeşilpınar’da bir araya geldik, dertleştik, yürüdük. Seslerimiz boş sokaklarda, caddelerde yankılandı. Buluttaki yağmur damlaları gibi anılarını üzerimize serpiştirip gidenlere Asi nehri üzerinde ellerimizde defne dalları, ağzımızda şarklılarla saygımızı sunduk. Kucaklaştık, sarıldık; gözyaşlarımız birbirine karıştı… Hatay halkına ve Dayanışma Gönüllülerine saygı ve sevgilerimi iletiyorum, gözlerinden öperek…”