Hatırla kalbim, Deniz’leri, Mahir’leri hatırla

BURAK ABATAY

Hüsnü Arkan yeni albümü öncesi şarkılarını tekliler halinde yayımlamaya devam ediyor. Kanat Sesleri albümünden, önce ‘Cam Güzelleri’; sonra da Erkan Oğur düeti ‘Fikrim Yok’. Şimdi ise ‘Hatırla’. Söz ve müziği Arkan’a ait olan şarkının kapağında da Arkan’ın 16 yaşındaki halini görüyoruz. Şarkıya Burak Sesli yönetmenliğinde bir de klip çekilmiş. Samimi, içten, kallavi bir masa. Rakılar içiliyor, sohbet gırla. Sait Faik’in ‘Yanakimu’su çıkıp gelecek diye bekletecek türden bir masa.

Hüsnü Arkan, her şarkıda başka bir şey deneyerek şaşırtmaya devam ediyor. Yeni şarkı vesilesiyle Bir Yalnızlık Ezgisi (1991) ve Ezginin Günlüğü ile yaptığı İstavrit (1993) albümünü tekrar dinledim. O halini de çok seviyorum, serseri, yumruğu sıkılı, yer yer alaycı bir üslup. Ancak ne oluyor nasıl oluyor bilmiyorum Arkan bambaşka işlerle bizi hep şaşırtıyor. Yeni üsluplarıyla bizleri tanıştırıyor ve heyecanı hep taze tutuyor. Birkaç şarkıdır ikiye bölünmüş uzun nakaratlar dikkatimi çekiyor. Şarkıyı üst üste 3-4 kere dinlettiriyor. ‘Unutma’ şarkısı da öyle. Sessiz, sakin, usulca söylüyor, ‘Unutma’ diye.

“Büyük uykumuzda yaşayan şeyler/ Hatırla kalbim/ Bir daha olmayacak şeyler/ Yeniden olacak şeyler/ İyi ki olmuş şeyler/ Deniz’ler Mahir’ler/ Hatırla kalbim” diyen Hüsnü Arkan, güzel şeyler söylüyor. Estetik ve şık şeyler söylüyor. Çok şık hem de. Ondan önemlisi bellek için çabalıyor. Toplumsal belleğimiz için, sanatının olanca pürüzsüzlüğüyle. Bir Yalnızlık Ezgisi albümünde ‘Nereye Uçar Turnalar’ şarkısında söylediği gibi: “Ölenlerin adını unutma, türkülerin, meydanların/ Bırakmasın onlar seni...” Bu kez de Deniz Gezmiş’i, Mahir Çayan’ı ve diğer devrimcileri hatırlatıyor. ‘Unutma’ dediği şarkısını, ‘Hatırla’ dediği bir başka şarkısıyla süslüyor. Unutmak ne mümkün yeniden olacak tüm güzellikleri, umudu barındıran hikâyeleri. Unutmadık, umudumuz da, heyecanımız da hep taze. Unutturmayanlara selam olsun...