Berkin Elvan davasında ‘tanık’ sıfatıyla ifade veren polisler, olay gününü hatırlamadıklarını iddia etti. Sanık polis Fatih Dalgalı ise yine tutuklanmadı

‘Hatırlamıyorum’ korosu!

ZEYNEP KURAY

Gezi Direnişi’nde polisin attığı gaz fişeği ile yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın davası, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Elvan ailesi ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, CHP ve HDP’li vekiller ile çok sayıda demokratik kitle örgütünün temsilcisi katıldı. Dava kapsamında “Olası kastla öldürmek” suçundan yargılanan ve halen Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan sanık polis Fatih Dalgalı duruşmaya, Van 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nden SEGBİS ile katıldı. Dalgalı avukatlarının duruşmaya bir grup koruma polisiyle katılması ise dikkat çekti.

Duruşmada olay gününde Okmeydanı çevresinde görev yapan ve ZET silahı kullanma sertifikası bulunan 6 polis tanık olarak dinlendi. Tanıkların tamamı, olay gününü çok iyi hatırlamadıklarını, Berkin’in ölümüne sebep olan “ZET” silahını kullanmadıklarını ileri sürdü.


Duruşmada ilk olarak dinlenenlerden polis Mehmet Çelik; olay günü çevik kuvvet grubunu yönlendirmekle görevi olduğunu belirtti ve olay yerine hiç gitmediğini; Gezi boyunca gaz kullanmadıklarını söyledi. SEGBİS ile duruşmaya katılan Ömer Koç ise olay günü görevinin ne olduğunu hatırlamadığını öne sürdü, “Olaylar sırasında ZET kullandığımı tam hatırlamıyorum” iddiasında bulundu. Tanık polis Hakan Bülbül ise, olay günü Mecidiyeköy’de görevli olduğunu, sanık Dalgalı’yı tanımadığını iddia etti. ZET silahlarını çevik kuvvet depolarından aldıklarını belirten Bülbül, silahların imza karşılığında alındığına işaret etti.

Avukatların, Jandarma Kriminal Büro’nun raporlarını kanıt göstererek, Berkin Elvan’ı vuranın sanık Dalgalı olduğunu ifade etmesine rağmen, mahkeme heyeti sanık Dalgalı’nın tutuklanma talebini reddetti.

Cenazesine katılanlar bile tutuklanıyor!
Duruşmada yaşananlara isyan eden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “Yeter bize yaptığınız işkence, yeter” dedi. Gülsüm Elvan, şunları söyledi: “Herkes bu şahsı tanımadığını söylüyor. Bu şahıs kim? ‘Herkes tanımıyorum’ diyor. Bugün benim yavrumu vuran kişi tutuklanmıyor; avukatları ve yavrumun cenazesine katılanlar tutuklanıyor.”
Gülsüm Elvan fenalaşarak adliye koridoruna çıkartılırken, sanık hakkındaki tutukluluk talebinin reddine karar verildi. Duruşma 28 Kasıma tarihine ertelendi.