CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir’de meydana gelen deprem sonrası bazı kişilerin hatırlı ağabeylerini devreye sokarak hasar tespit raporlarını değiştirmeye çalıştığını iddia etti.

‘Hatırlı ağabeyler üzerinden hasar tespit raporları değiştirilmeye çalışılıyor'

AYCAN KARADAĞ

CHP Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, kentte 30 Ekim’de meydana gelen deprem ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıda Öztunç ve Yücel’in yanı sıra TBMM Deprem Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erden Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu yer aldı.

İzmir’de yaşanan son depreme kadar deprem komisyonu kurulması için TBMM’ye 58 kez önerge verildiğini ifade eden Öztunç, “58 önerge reddedildi. Son olarak İzmir’de deprem yaşanınca AKP, MHP mecbur kaldı ve komisyonun kurulmasına destek verdi. Bu komisyonun kurulması için İzmir’de deprem yaşanması mı gerekiyordu, 115 canımızı kaybetmemiz mi gerekiyordu” dedi.

REKTÖR HOTAR AKP’NİN TEMSİLCİSİ Mİ?

İzmir’de deprem için düzenlenen ortak akıl çalıştayına dair konuşan Öztunç, İzmir’de düzenlenen deprem çalıştayına Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinin katılmamasına Rektör Nükhet Hotar’ın izin vermediğini öne sürdü. Öztünç, “Sayın Vali davet edildi, Bakan davet edildi, hocalar, müdürlükler davet edildi, hiçbiri gelmedi. Bakan gelemeyebilir ama bir yardımcısını gönderebilir, İzmir’deki il müdürünü gönderebilir. Vali nasıl gelmez ya? Niye gelmiyorsun? Ortak akıl için yapılan bir çalıştay. Bir deprem çalıştayı bile siyasallaşıyor. Orada bilim insanları konuştu. Bu CHP’nin çalıştayı değil ki! Böylesine politize olmuş bir bürokrasi olmaz. Ankara’dan bilim insanları geldi, düşüncelerini söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi hocaları gelmiyor. Çünkü Rektör Nükhet Hotar izin vermiyor! Ayıp değil mi? Sayın rektör üniversite rektörü mü yoksa AKP’nin temsilci mi? Yanlış yapmıştır” diye konuştu.

ÇİFTE STANDART!

Öztunç, AKP hükümetinin CHP’li belediyelere çifte standart uyguladığını vurgulayarak, “Giresun’da sel sonrasında belediyelere destek olan hükümet İzmir’de niye belediyelere ödenek gönderilmiyor? Olmaz. Buradaki belediyeler CHP’li diye mi böyle yapılıyor? Bu çifte standarttır. İzmirli vergisini ödüyor. Afet durumunda toplanan vergilerle destek olmak gerekirken partizanlık yapılıyor. Deprem vergisi ne oldu? Nereye harcandı? İnsanlar yıllardır bugünler için vergi ödüyor” dedi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 35 MİLYON VERECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, orta hasarlı yapılar için 35 milyon vereceğini dile getiren Öztunç, “4 bin 239 ağır hasarlı bağımsız birim oluştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyası başlattı. Bu kampanya 3 bin 468 aileye 5’er aylık kiraları olan 10 bin liralık ödemeler yapılıyor. 35 milyon TL toplandı. Orta hasarlılar için de 35 milyon İzmir Büyükşehir Belediyesi verecek. 7 bine yakın bağımsız birim var. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden bu birimlere 5’er bin lira olarak ödenecek” şeklinde konuştu.

Kendilerine gelen bir iddiaya dair bilgi veren Öztunç, “Birilerinin hatırlı ağabeylerini devreye sokarak hasar tespit raporlarını değiştirmek gibi bir hareket yaptıklarını duyduk. Aman ha aman, bu işin şakası olmaz. Buradan uyarıyoruz. Hasar tespit raporunu değiştirmeye gidilmesin. Böyle hatırlı kişilerin araya girmesine izin verilmesin” ifadelerini kullandı.

***

TMMOB HİÇBİR ŞEKİLDE MUHATAP ALINMADI

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise, “Bizim için bu çaba başkalarının enkaz tepesinde yaptığı gibi bir şov malzemesi olmadı. Depremle uğraşan insanlarımız yalnız kalmasın diye, insanlarımız yuvaya kavuşsun diye çalışmalarımız devam ediyor. Acılar tazeyken bu işin siyaseti, şovu da olmaz dedik. Ancak 20 yıldır toplanan deprem vergilerini ne yaptıklarını açıklayamayanlara, şarkılı türkülü kongrelerde gezerek çay dağıtanlara elbette sözümüz olacak. Hasar tespit çalışmaları yapıldı. Hükümet Türkiye’nin dört bir yanından mimar ve mühendisleri çağırırken TMMOB İzmir ise hiçbir şekilde muhatap alınmadı ve sürece dahil edilmedi. İzmir’de yaşayan ve İzmir depremi konusunda herkesten önce sözü olan mimar ve mühendislerin sürece dahil edilmemesi bilimsel midir yoksa ideolojik midir? Bilimsel ise gerekçelerini açıklasınlar. İdeolojik ise yani odaların hukuktan yana tavizsiz duruşuysa işte o zaman hükümet suçüstü olmuştur” ifadelerini kullandı.