İşlerini kaybetmek istemeyen Frankfurt Havaalanı çalışanları, sıra dışı eylemleriyle seslerini duyurmaya çalışıyor. Wisag CEO’su Michael Wisser’in villasının önünde eylem düzenleyen çalışanlar, “Öyle bir çığ başlattınız ki, korkarız bu çığ her yeri yakıp yıkacak. Korkarız bu çığın siz de altında kalacaksınız” dediler.

Havaalanı çalışanlarından şeflerinin evinin önünde eylem

BİRGÜN FRANKFURT

Frankfurt Havaalanı çalışanları, işlerini korumak ve işyerinde taşeronlaşmayı durdurmak için mücadele ediyor. Havaalanında yer hizmetleri veren Wisag şirketi çalışanları, pandemi sürecinde ‘iş yok’ gerekçesiyle işten çıkarılmak isteniyor. Bir kısmının şirket bünyesinde yeni kurulan taşeron şirketine yönlendirildikleri ve daha düşük maaşlı iş önerildiği, 25 otobüs şoförünün de Ekim ayından beri maaşlarını alamadıkları, iş mahkemesi sürecini de tamamlayamadıkları için işsizlik parasına başvuramadıkları kaydedildi. 550 işçisinden büyük çoğunluğu Türkiye kökenli 230’ununun işini kaybedeceğini belirten çalışanlardan beşi durumlarına dikkat çekmek için açlık grevi başlattı. Yüz kadar çalışan da Wisag CEO’su Michael Wisser ile görüşmek umuduyla villasının önüne geldi. Eylem sırasında emniyet birimlerinin geniş güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Eylemde bir de süpürge kullanan çalışanlar, şirketin kendilerini silip süpürmesine izin vermeyeceklerini söylediler.

“AİLELERİMİZ, ÇOCUKLARIMIZ AÇ KALACAK”

Çalışanlar villa önünde, “Biz buradayız, gürültü yapıyoruz, çünkü işimiz çalınmak isteniyor. Maaş istismarı geleceğin inkarıdır”, “Maaş gaspı hakkınız yok” pankartı taşıdılar. Havaalanında ve kent içinde beş kez miting düzenlediklerini, sendikanın itirazlarına rağmen beş arkadaşlarının açlık grevi başlattıklarını kaydeden çalışanlar, “50 bin çalışanınız, 241 şirketiniz var. Biz gerekirse başka bölümlerde de çalışırız. Üstelik yılsonuna kadar devletten kısa süreli çalışma desteği alacaksınız. Biz işimizi kaybedersek, ailelerimiz, çocuklarımız da mağdur olacak. Kapının önüne gel, görüşelim, işten çıkartma çözüm değil. Bu durumu asla kabul etmeyeceğiz. Biz eski çalışanları çıkartıp yerimize daha az maaşlı işçiler alacaksınız. Siz birini iflas ettirip diğerini kuran yüzlerce taşeron şirketin de sahibisiniz. Milyarlarca avro geliriniz var, yılsonuna kadar pandemi dönemi kısa çalışma ödeneği alacaksınız, ama bu size yetmiyor. Sayın Wisser, işimizi kaybedersek biz, ailelerimiz, çocuklarımız aç kalırız. Yükümlülüklerimiz var, maaşlarımızı alıp bunları ödeyemezsek, dünya başımıza yıkılır. Bakın evinize kadar geldik. Kapı önüne çıkın görüşelim. Biz öcü değil, çalışanlarınızız. Bu duruma artık son verin. Berlin’de de eski çalışanlarınızı işten çıkartmak istiyorsunuz. Öyle bir çığ başlattınız ki korkarız bu çığı her yeri yakıp yıkacak. Korkarız siz de altında kalacaksınız” dediler.

Wisag Ceo’su Wisser ile görüşemeyen çalışanlar, eylemlerine yaklaşık iki saat sonra son vererek villa önünden ayrıldılar. Havaalanı çalışanlarının durumlarını siyasilere duyurabilmek umuduyla yakın bir zamanda Hessen eyaletinin başkenti Wiesbaden’de Hessen Eyalet Parlamentosu önünde de miting yapacakları belirtildi.

havaalani-calisanlarindan-seflerinin-evinin-onunde-eylem-846822-1.

havaalani-calisanlarindan-seflerinin-evinin-onunde-eylem-846823-1.