Havai fişek yasaklansın!

HABER MERKEZİ

Birçok kentte yılbaşı gecesi yapılan havai fişek gösterileri yaşam savunucularının tepkisini çekti. Bazı belediyelerce düzenlenen bu gösterilerin kuşlar başta olmak üzere çok sayıda canlının yaşamını tehdit ettiğine dikkat çeken yaşam savunucuları, havai fişekli kutlamaların artık yasaklanmasını istedi.

İstanbul Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda, havai fişek gösterilerinin neden yapılmaması gerektiği özetle şöyle anlatıldı: “Havai fişekler, evlerde yaşayan evcil hayvanlar, sokakta yaşayan kedi ve köpekler, kuşlar ile çiftlik ve hayvanat bahçesi gibi alanlarda kapalı tutulan hayvanlar için korku, stres, travma, organ kaybı ve ölüm demektir. Havai fişek patlaması sırasında yakın çevrede bulunan hayvanların gözlerinde yanıklar oluşuyor, işitme duyuları zarar görüyor. Kuşlar, yaşadıkları panik sonucu binalara çarparak ölebiliyor, denize doğru kontrolsüz pik yapabiliyor.”
Raporda havai fişeğin yalnızca hayvanlara zarar vermediği de belirtilerek, “Havai fişeğin içerdiği kimyasallar hayvanlara olduğu kadar astım, KOAH ve benzeri rahatsızlıkları olan insanlara da zarar veriyor” dendi.