Havaların ısınmasıyla Hatay'daki afetzedelerin yaşadığı sorunlar boyut değiştirdi. Bölgedeki haşere sayısının artması hastalığa davetiye çıkardı.

Havalar ısındı: Haşere sayısı arttı
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

Maraş merkezli depremlerin yaşandığı Hatay'da, depremzedelerin yaşadığı sorunlar sürüyor. Kent genelinde insanlar hâlâ temiz suya erişemezken, depremzedelere yapılan kısmi yardımlar azaldı. Hatay Valiliği, kent genelinde yıkık yapılarının enkazlarının kaldırılma işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. 

Enkazların büyük kısmının taşınmasının ardından kentte ağır hasarlı binaların yıkımına geçildi. İhaleyi alan firmalar tarafından su dökülmeden yapılan yıkım işlemleri, Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde belirlenen mahallelerde sürüyor. Yıkımı yapılan binaların enkazları da alınarak asbest yönetmeliğine uyulmadan belirlenen geçici depolama alanlarına dökülüyor. 

ACELE KAMULAŞTIRMA

Kentte depremde zarar görmeyen birçok kırsal mahallede “acele kamulaştırma” kararıyla yurttaşların arazilerine el konuluyor. Ağır hasarlı binalarının yıkımı öncesinden ailelere haber verilmesiyle kimi aileler ise evlerindeki eşyaları, anılarını ve ihtiyaçlarını risk alarak binalardan çıkarmayı sürdürüyor. 

KÖTÜ KOKU

Kentte yıkılan, aylarca boş kalan binalar ile dere kenarları, haşere sayısını arttırırken, havaların ısınmasıyla kötü koku da arttı. Vektörle mücadelenin yapılmadığı kentte, kırsal alanda kurulan çadırların etrafındaki yılan ve akrep tehlikesine karşı yurttaşlar çadırların etrafına kükürt döküyor.

HİJYEN İHTİYACI

Yine kentte en önemli eksiklerden ve taleplerden biri de hasta bezi, kadın pedi, hijyen malzemeleri. Birçok yardım yerine gelen yüzlerce depremzede, öncelikli taleplerini dile getiriyor. 

Yine havalarının ısınmasıyla çadırlarda yaşam zorlaşırken, yurttaşlar konteyner için başvurularda bulunuyor. Nadir olarak konteyner ulaştırılırken, kalabalık aileler havaların ısınmasıyla ayrı çadır arayışına geçti. Kente geri dönüşlerle birlikte çadır ihtiyacı da arttı. Çadırlarda da vantilatör ve soğutucu ihtiyacı havaların ısınmasıyla çoğalıyor. 

SU SORUNU BİTMEDİ

Hatay’da su sorunu devam ediyor. Depremzedeler, su için metrelerce kuyruk oluşturuyor.Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği de (TTB) "Depremin üzerinden üç ayı aşkın süre geçti. Hatay’da içme suyuna duyulan ihtiyaç her geçen gün artmakta; Sağlık Bakanlığı ise su analiz verilerini paylaşmamaktadır” demişti. Hatay’daki görüntüler TTB’nin çağrısına kulak verilmediğini de ortaya koyuyor.