Havalimanı tutuklamalarına itiraz

İstanbul 3’üncü havalimanı inşaatında binlerce işçinin insanlık dışı çalışma ve barınma koşullarına karşı gerçekleştirdiği eylemin ardından 24 işçinin tutuklanmasına itiraz edildi. Avukatlar, Gaziosmanpaşa Sulh Ceza Hâkimliği’ne verdikleri itiraz dilekçelerinde, işçilerin işyerindeki sorunlar nedeniyle demokratik hakları olan protesto hakkını kullanmalarının suç olmadığına dikkat çekti.

Tutuklu işçilerden S.S. için verilen dilekçede, “İşçilerin işyerinde yaşanan sorunlar nedeniyle demokratik hakları olan protesto haklarını kullanmaları, kolluğun müdahale etmesi sonrasında kriminal bir olaya dönüştürülmüştür. Soruşturma savcılığı ve sorgu hâkimliği, bu durumu sonlandırmak yerine olayların daha da büyümesine, Türkiye gündemine oturmasına neden olmuş, hatta bu süreci tarihsel bir olaya dönüştürmüştür” denildi.

‘Protesto demokratik haktır’
İGA yöneticilerinin işçilerin 15 maddeden oluşan taleplerinin haklılığını kabul ettiğine de vurgu yapılan dilekçede, ayrıca şu noktalara dikkat çekildi:

“İşçilerin protesto ve eylem hakkı, çalışmama hakkı, iş durdurma hakkı yasalarca güvence altına alınmış; bu durum ILO, AİHM, AYM, Yargıtay ve birçok yerel mahkeme kararıyla defalarca tescil edilmiştir.

İşçiler, hayat ve sağlıkları için ciddi tehlike oluşturan durumları üstlerine rapor etmiş olmasına rağmen gereği yerine getirilmemiştir. ILO sözleşmesi ve 6331 sayılı yasa, bu durumda işçilere açıkça çalışmaktan kaçınma hakkı tanımıştır.