'Havayı kirletme izni' verilen santraller için karar günü

13 termik santrale 'baca filtresi takmadan' 2.5 yıl daha çalışma izni verilmesini içeren teklif, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. İznin engellenmesi için çaba sarf eden CHP'nin Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu Meclis'in namus meselesi" dedi.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre,TBMM’de maden kanunu görüşülürken bütün partiler filtre takmayan santrallerin kapatılmasını benimsemişti. Ancak AKP, dijital vergi paketine koyduğu bir maddeyle santrallere 2.5 yıl daha ek süre veriyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Bu santrallere ek süre verilmesini maden kanunu görüşülürken engelledik, bu önergeye AKP de imza attı şimdi ise ek süre veriyorlar. Bu Meclis’in namus meselesi” dedi.

2.5 yıl daha 'zehir saçacaklar'

TBMM'de ele alınacak yasa teklifinin 50. maddesi ile 13 termik santralin baca filtresi takmadan ve arıtma tesisi kurmadan 2.5 yıl daha 'zehir saçmasına' izin veriliyor. İktidar bu santrallerin devre dışı kalması halinde elektrik sıkıntısı olacağını savunuyor.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yaptığı açıklamada ‘'13 termik santralin çevre yatırımları ertelemek tüm Türkiye'yi 2.5 yıl daha zehirlemektir. Bu santraller filtre sistemi kurana kadar kapatılmalı” dedi.

BACA FİLTRESİ TAKMAYAN 13 SANTRAL

Santral / Kapasite (MW) / Sahibi
Afşin-Elbistan / A 1.355 / Çelikler Holding
Seyitömer / 600 / Çelikler Holding
Tunçbilek / 365 / Çelikler Holding
Orhaneli / 210 / Çelikler Holding
Afşin-Elbistan/ B 1.440 / EÜAŞ (Kamu)
18 Mart Çan / 320 / EÜAŞ (Kamu)
Çayırhan / 620 / Ciner Enerji
Kangal / 457 / Konya Şeker
Soma / 990 / Konya Şeker
Kemerköy / 630 / Limak-İçtaş
Yeniköy / 420 / Limak-İçtaş
Çatalağzı / 300 / Bereket Enerji
Yatağan / 630 / Bereket Enerji