Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle birçok havayolu şirketi uçuş hizmetlerini değiştiriyor ve uçuşlarını askıya alıyor

Havayolu şirketleri koronavirüs nedeniyle uçuşlarını askıya alıyor

Reuters haber ajansı, koronavirüs salgını nedeniyle uçuşları iptal edilen havayolu şirketlerinin tam listesini ayrıntıları ile yayımladı.

ÇİN ANAKARASI UÇUŞLARINI İPTAL EDİLEN HAVAYOLLARI

American Airlines Çin ve Hong Kong uçuşlarının askıya alınmasını 24 Nisan'a kadar uzattı.

Air India, Şanghay, Hong Kong uçuşlarını 30 Haziran’a kadar askıya aldı.

Air Seoul, Çin uçuşlarını 28 Ocak'tan itibaren bir sonraki duyuruya kadar durdurdu.

Şubat ayında Çin'e charter uçuş hizmeti başlatmayı planlayan Air Tanzania,bu planı askıya alarak ilk uçuşlarını erteledi.

Air Mauritius, Çin ve Hong Kong'a yapılan tüm uçuşları askıya aldı.

Avusturya Havayolları uçuş hizmetini Şubat ayı sonuna kadar durdurdu.

British Airways uçuş süspansiyonunu 17 Nisan'a kadar uzattı.

Delta Airlines uçuşları 2 Şubat - 30 Nisan tarihleri arasında askıya alındı.

Egyptair uçuşları 1 Şubat'ta durdurmuştu ancak 20 Şubat'ta sonraki haftadan itibaren başlayarak Çin'e ve Çin'den bazı uçuşları sürdürüleceğini açıkladı.

El Al Israel Airlines, Hong Kong ve Pekin'e olan uçuşlarının askıya alınmasını 2 Mayıs tarihine kadar uzattı.

Iberia Havayolları, Madrid'den Şanghay'a olan uçuşlarını 29 Şubat'tan itibaren Nisan ayı sonuna kadar durdurdu.

JejuAir Co Ltd, 1 Mart'tan itibaren tüm Çin rotalarını askıya alıyor.

Kenya Airways uçuşlarını 31 Ocak'tan itibaren bir sonraki bildirime kadar durdurdu.

KLM, 2 Mart'ta Çin'in Chengdu, Hangzhou ve Xiamen bölgelerine yapılan uçuşlardaki yasağını, koronavirüs salgını nedeniyle en az 3 Mayıs'a kadar uzatacağını açıkladı. 29 Mart'ta Pekin ve Şanghay'a seferlerin yeniden başlaması bekleniyor.

Lion Air, Şubat ayı boyunca uçuşlarını askıya aldı.

LOT uçuş süspansiyonlarını 28 Mart'a kadar uzattı.

Lufthansa, Çin uçuş iptallerini 24 Nisan'a kadar uzattı.

Oman Air, bir sonraki duyuruya kadar uçuşları 2 Şubat tarihinde durdurdu.

Qatar Airways, 1 Şubat'tan itibaren bir sonraki duyuruya kadar tüm uçuş hizmetlerini askıya aldı.

Ruandair, 31 Ocak'tan itibaren bir sonraki bildirime kadar uçuşları askıya aldı.

Suudi Arabistan’ın devlet havayolu şirketi Saudia, 2 Şubat’ta uçuşlarını askıya aldı.

Singapore Airlines'ın ucuz havayolu şirketi Scoot, uçuş hizmetlerini 8 Şubat'tan itibaren bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı.

United Airlines, Hong Kong'a hizmetini 8 Şubat-23 Nisan tarihleri arasında askıya aldı.

Vietjet ve Vietnam Havayolları, havacılık otoritesi direktifine uygun olarak, 1 Nisan-30 Nisan tarihleri arasında Çin anakarasına, Hong Kong ve Makao'ya uçuşları askıya aldı.

ÇİN’E UÇUŞLARI İPTAL EDİLEN VE ROTALARI DEĞİŞEN HAVAYOLLARI

Air Canada, Pekin ve Şanghay'a uçuşlarının askıya alınmasını 27 Mart'a kadar uzattı. Ayrıca Toronto'dan Hong Kong'a uçuşlarını 1 Mart'tan 27 Mart'a kadar askıya aldı, ancak Vancouver'dan Hong Kong'a giden rota aktif hizmet vermeye devam ediyor.

Air China, 17 Şubat'tan 18 Mart'a kadar Yunanistan'ın Atina kentine uçuşları iptal edeceğini ve Çin ile ABD arasındaki uçuşları "tekrar ayarlayacağını" söyledi. Devlet haber ajansı Xinhua, 21 gün önce askıya alınan Chengdu Frankfurt uçuşlarının 28 Şubat tarihi itibari ile yeniden başladığını duyurdu.

Air New, Zealand Auckland-Shanghai hizmetini 9 Şubat-29 Mart arasında askıya aldı. Nisan ayı boyunca Şangay rotasında ve Nisan ve Mayıs aylarında Hong Kong rotasında uçuş sayısı azaltıldı.

ANA Holdings, 10 Şubat'tan bir sonraki duyuruya kadar Şangay ve Hong Kong rotalarını askıya aldı.

Lufthansa havayollarının bir yan kuruluşu olan Brussels Airlines, 2 ile 14 Mart tarihleri arasında kuzey İtalya'ya uçuşları yüzde 30 oranında azaltacağını 28 Şubat tarihinde açıkladı.

Cathay Pacific Airways, Çin anakarasına uçuşların yüzde 90'ı dahil olmak üzere önümüzdeki iki ay içinde kapasitesinin üçte birini azaltmayı planlıyor. 27.000 çalışanını nakit tasarrufu amacıyla üç hafta ücretsiz izin almaya yönlediriyor.

China Southern Airlines, 25 Şubat'ta Guangzhou'dan Nairobi'ye uçuş önerisinde bulundu.

Abu Dabi’nin Etihad Havayolları, 28 Şubat’a kadar Hong Kong’a uçuşları askıya aldı. Havayolu şirketi, 26 Şubat'ta taleplerde bir düşüş olduğunu belirtmişti.

BAE, Pekin hariç Çin anakarasına yapılan tüm uçuşları 5 Şubat'ta askıya aldı.

Finnair, Çin anakarasına yapılan tüm uçuşları iptal etti ve 28 Mart'a kadar Hong Kong'a uçuş sayısını azalttı.

Hainan Airlines, 7 Şubat - 27 Mart tarihleri arasında Budapeşte, Macaristan ve Chongqing arasındaki uçuşları askıya aldı.

Kenya’nın Yüksek Mahkemesi, bir dilekçeden sonra Çin’den yapılan uçuşların geçici olarak askıya alınmasını emretti.

Ulusal bayrak taşıyıcısı olan Korean Air Lines Co, Çin'e giden sekiz rotayı askıya aldı ve 7 Şubat - 22 Şubat arasındaki dokuz Çin rotasında hizmetleri azalttı.

Philippine Airlines Manila ile Çin arasındaki uçuş sayısını yarı yarıya düşürdü.

Qantas Airways, 1 Şubat'tan Çin'e doğrudan uçuşları askıya aldı. Avustralyalı ulusal taşıyıcı 9 Şubat-29 Mart tarihleri arasında Sidney'den Pekin'e ve Sidney'den Şanghay'a uçuşları durdurdu.

Royal Air Maroc, Çin'e doğrudan uçuşları 31 Ocak-29 Şubat'ta askıya almıştı. 16 Ocak'ta Kazablanka merkezi ile Pekin arasında haftalık üç kez doğrudan olmak üzere uçuş başlattı.

Aeroflot ulusal havayolu hariç tüm Rus havayolları 31 Ocak'tan Çin'e uçuşlarını durdurdu. Küçük havayolu Ikar, Moskova ile Çin arasındaki uçuşlara devam edecek.

Çin'den gelen tüm uçaklar, Moskova Sheremetyevo Havaalanında ayrı bir terminale gönderilecek. Aeroflot, 29 Şubat'a kadar Pekin, Şanghay ve Guangzhou'ya uçuş sıklığını azalttı.

Nordic havayolu SAS, 29 Mart'a kadar Şangay ve Pekin'e olan uçuşlarını askıya aldı, 5 Mart'tan itibaren Hong Kong'a uçuşlarını durduracağını duyurdu.

Singapur Havayolları, Pekin, Şanghay, Guangzhou, Shenzhen, Chengdu, Xiamen ve Chongqing uçuş kapasitesini azalttı veya uçuşlarını durdurdu.

UPS, Çin Yeni Yılı tatili nedeniyle Çin'e 22 uçuşu iptal etti.

Virgin Atlantic günlük operasyonlarını askıya alarak Şangay’a uçuşlarını 28 Mart'a uzatta.

Virgin Australia, Hong Kong'da virüs ve sivil huzursuzluk konusundaki artan endişeler nedeniyle artık ticari bir yol olmadığı vurgulayarak 2 Mart'tan itibaren Sydney-Hong Kong yolundan çekileceğini söyledi.

Vistara Airlines, Bangkok ve Singapur'a gidiş ve geliş uçuşlarını geçici olarak azalttı.

UÇUŞ ROTALARI DEĞİŞMİŞ HAVAYOLU ŞİRKETLERİ

Asiana Airlines, Daegu'ya olan tüm uçuşları 9 Mart'a kadar durdurmaya karar verirken, Korean Air Lines da 28 Mart'a kadar uçuşları askıya alacak.

American Airlines Group Inc Salı günü, koronavirüs salgını sonrasında 24 Nisan'a kadar Güney Kore'ye yapılan tüm uçuşları geçici olarak askıya alacağını söyledi.

Air Canada, yolcuların İtalya'nın bazı bölgelerine uçak biletlerini ücretsiz olarak rezerve etmelerine izin verdiğini açıkladı.

United Airlines, seyahatten feragat listesine Güney Kore'yi ekledi ancak uçuşları iptal etmiyor.

Bahreyn sivil havacılık otoritesi tüm uçuşlarını 48 saat boyunca Dubai ve Sharjah havaalanlarından askıya alıyor.

British Airways Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uçuş talebinin azalmasından dolayı Londra'dan ABD'ye bazı uçuşları iptal ettiğini söyledi. British Airways ayrıca İtalya, Singapur ve Güney Kore'ye çift yönlü uçuşları iptal edeceğini söyledi.

Çek Cumhuriyeti 2 Mart'ta Güney Kore ve kuzey İtalya'daki şehirlere uçuşları en az iki hafta durduracağını belirtti.

EasyJet, 28 Şubat'ta, özellikle İtalya'ya uçuşları iptal edeceğini ve işletmelerinde maliyetleri azaltacağını söyledi.

El Al Israel Airlines, 28 Şubat - 14 Mart tarihleri arasında Milano ve Roma dahil İtalya'ya ve 2-27 Mart tarihleri arasında Bangkok'a uçuşları askıya alacağını söyledi. Ayrıca, Mart ayından 4 Nisan'a kadar Tokyo'ya yeni bir rota başlatmayı geciktirecek.

Japan Airlines, ANA Holdings, 6 - 12 Mart tarihleri arasında Japonya iç hat uçuşlarını iptal edecek.

Kazakistan, 1 Mart'tan itibaren İran'a uçuşları askıya almayı ve Güney Kore uçuşlarının sayısını azaltmayı planlıyor.

Kuveyt’in sivil havacılık otoritesi, Güney Kore, Tayland ve İtalya’ya yapılan tüm uçuşlarını durdurdu. Kuveyt daha önce Irak'a ve Irak'tan tüm uçuşlarını askıya almıştı.

Latam Airlines Group SA, Sao Paulo ve Milano arasındaki direkt uçuşunu 2 Mart'tan 16 Nisan'a kadar iptal ediyor.

Ulaştırma bakanlığı 28 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Lübnan'ın Çin, İran, İtalya ve Güney Kore gibi ülkelerden yerleşik olmayanlar için uçuşlarını durdurduğunu söyledi. Yasak, Lübnan vatandaşlarını ve ülkenin yabancı sakinlerini içermiyor.

Lufthansa, koronavirüsün hızla yayılması nedeniyle, kısa ve orta mesafeli uçuş sayısını azaltacak ve 30 Nisan'a kadar Tahran'a uçuşları askıya alacaktır.

Moğolistan Ulusal Acil Durum Komisyonu, 24 Şubat'ta Güney Kore'den tüm uçuşları durdurduğunu ve 2 Mart'a kadar sınırlarından girişi engelleyeceğini söyledi. Moğolistan daha önce Çin'den gelen tüm kayıtları askıya almıştı.

Umman'ın sivil havacılık otoritesi, 24 Şubat'ta Sultanate ile İran arasındaki tüm uçuşları durdurdu.

Royal Jordanian Airlines, 26 Şubat'tan başlayarak bir sonraki duyuruya kadar Amman ile Roma arasındaki uçuşları askıya aldı.

Ülkenin en büyük havayolu şirketi Aeroflot'un bir yan kuruluşu olan Rus ucuz havayolu şirketi Pobeda, Salı günü düşen talebe bağlı olarak İtalya'ya uçuş sıklığını Mayıs ayına kadar azaltacağını söyledi.

Rusya Ulaştırma Bakanlığının 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ulusal havayolu şirketi Aeroflot ve İran havayolu Mahan Air dışında kalan şirketlerin İran'a ve İran'dan bazı uçuşları askıya alacağını söyledi.

Avrupa’nın en ucuz havayolu şirketi olan Ryanair pazartesi günü yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının neden olduğu rezervasyonlardaki önemli düşüş nedeniyle en büyük pazarı olan İtalya’nın kapasitesini üç hafta boyunca yüzde 25 oranında azaltacağını söyledi.

İsveç-Danimarka havayolu SAS Salı günü kuzey İtalya'ya uçuşlarını iptal etti.

SAS, Mart ve Nisan aylarında kısa mesafe kapasitesini azaltacağını söyledi.

İsveç, IranAir'in 2 Mart'ta İsveç'e uçuşlarını durdurdu.

Sivil Havacılık Ajansı 24 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Tacikistan'ın virüs durumu istikrar kazanana kadar İran'a ve İran'dan tüm uçuşları askıya aldığını söyledi.

Tunus, İtalya'ya bazı uçuşları askıya alabilir.

Türk Hava Yolları, Tahran'a yapılan uçuşlar hariç, İran şehirlerine yapılan uçuşların iptalini 10 Mart'a kadar uzattı.

Türkiye ile İran arasındaki ticari uçuşlar bir sonraki duyuruya kadar ertelendi. Türkiye Sivil Havacılık Otoritesinin Twitter hesabından yaptığı açıklamada: “İrandan kalkan uçaklar Türkiye'ye boş uçacak ve İran'a giden yolcuları taşımasına izin verilecek. Türk yolcuları bu uçuşlarda taşınmayacak ”dedi.

United Airlines, Japonya ve Güney Kore'ye uçuşlarını bölgeye olan talebin azalmasından dolayı durdurdu.

Vietjet Air, 7 Mart Cumartesinden itibaren Güney Kore'deki varış noktalarına uçuşları askıya alacak.

Vietnam Havayolları 5 Mart'tan itibaren Güney Kore'ye uçuşlarını askıya aldı.

Vietnam’ın Bamboo Airways, 26 Şubat’tan itibaren Da Nang ve Nha Trang Seul’ün Incheon Uluslararası Havaalanı'na uçuşlarını askıya aldı.

Wizz Air, Romanya, Polonya, İtalya ve İsrail uçuş sıklığını azaltacağını, 11 Mart ile 2 Nisan arasında üç hafta boyunca etkilenen rotalardaki tüm uçuşların üçte ikisini keseceğini ve gelecek çeyrekte kapasiteni yaklaşık yüzde 10 oranında azaltabileceğini söyledi.