Havuz medyası, IŞİD’in dediğine geldi

Havuz medyasının internet sitelerinde yer alan bir haber, HDP adına Meclise giren ilk Ezidi milletvekili olmaya hak kazanan Feleknas Uca’ya inancı yüzünden “şeytana tapan” diye damgaladı.

Uca’nın broşundaki Ezidilerin kutsal tavus kuşu imgesine dikkat çekilen haberde “Tavus kuşu ise Ezidilerin kutsal saydığı Şeytanın simgesi olarak biliniyor” deniyor.

Haberde ayrıca şu ifadelere yer veriliyor: “Bilindiği üzere Feleknas Uca bir Ezidi. Ezidilikte de tavus kuşunun önemli bir yeri var. Ezidilik'in yaratıcıya saygı göstermeyen bir düşmüş melek (şeytan) vardır. Ezidilik'te tanrı dünyanın sadece yaratıcısıdır, ancak sürdürücüsü değildir. Düşmüş melek, "Melek-i Tavus" olarak adlandırılır ve bir tavus kuşu ile simgelenir.

Havuz medyası sadece nefret söylemi kullanmakla kalmadı, ayrıca başta IŞİD olmak üzere aşırı İslamcı grupların Ezidilere yönelik yaptığı hatalı yorumu da sahiplenmiş oldu. Radikal İslamcılar, Melek Tavus'un diğer adının "şeytan" olması nedeniyle yanlış bir şekilde şeytana tapanlar olarak damgaladığı Ezidileri sık sık hedef alıyor. Geçtiğimiz sene cihatçı IŞİD militanları Irak’ın Şengal bölgesinde “şeytana taptıkları” gerekçesiyle yüzlerce Ezidiyi katletmiş ve binlerin kaçmasına neden olmuştu.

Ensonhaber, Yeni Şafak, Sabah, Takvim gibi birçok internet sitesinde yer alan haberin içeriğinde ise Ezidilerin inancındaki Melek Tavus ile İslam'daki Şeytan arasındaki farka değinilmiyor.