Özlem Aytek “Bir çocuğun hayalleri geleceği şekillendirebilir. Dünyayı sonsuza kadar değiştirebilecek keşiflerin tarifi, muhteşem hayaller, soyut düşünceler ve bilgiden geçiyor” diyor.

Hayal kuran gençlere ihtiyacımız var

LAVİNYA AY

Gri Kediden Öyküler’, ‘Mavi Gaga Öyküleri’, ‘Başucu Öyküleri’ ve tiyatrosever gençler için hazırladığı ‘Bizim Sahne’ gibi kitaplarıyla farklı yaş gruplarındaki çocuk ve gençlere yönelik çalışmalar yapan yazar Özlem Aytek’in genç bilimkurgu okurları için kaleme aldığı ‘Gençlik Bilim Kitaplığı Serisi’nin ikinci kitabı ‘Yeşil Halka-Evrenin Gizli Bahçesi’ okurlarla buluştu. Özlem Aytek ile bilgi çağının gençlerini ve ‘Gençlik Bilim Kitaplığı Serisi’ni konuştuk.

20 yılı aşkın süredir çocuk ve gençlik edebiyatına pek çok eser vermiş bir yazarsınız ve aynı zamanda da illüstratörsünüz. Hakkınızda bilinenlerin haricinde Özlem Aytek kimdir?

Bakırköy’de doğup büyüsem de yaşamım Heybeliada’da geçti. Üniversitede eğitim hayatım devam ederken aynı zamanda bir yayınevinde çalışıyordum ve anneydim. Ardından ikinci üniversitemi de yine çalışma hayatımın içinde bitirdim. Öğrenmek en büyük tutkum ve peşini ölene kadar bırakmayacağım. Yayınevlerinde yazar, editör ve yayın yönetmenliği görevlerini üstlendim. Çocuklar için yazdığım roman ve öykü serilerinin yanı sıra, çok sayıda ders ve yardımcı ders kitapları yazarak uzun yıllar eğitim yayıncılığına eserler verdim. Matematik kitapları, soru bankaları, tüm dersler ve sınava hazırlık kitapları hazırladım. Yayınevinde işlerim ve kitap yazma çalışmalarım devam ederken ‘Kitap Kurdu’ adında bir televizyon programının yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptım. Bunun yanı sıra bir cep tiyatrosunun oyuncularından biriyim. Tiyatroya duyduğum sevgi çok büyük. Yazmadığım ve çizmediğim zamanları tiyatro etkinlikleriyle geçiriyorum.

Bilgiye çok hızlı ulaşılan ve her şeyin çabucak tüketildiği bir çağdayız. Hal böyleyken günümüz çocuklarının ve gençlerinin ilgisini çekmek eskisinden daha zor. Kitaplarınızı kaleme alırken nelere dikkat ediyorsunuz?

Teknoloji çağındayız ve gerçekten harika gençlerden oluşan bir kuşağın geleceğe baktığını görüyoruz. Onlar tüm seçenekleri dikkatle inceliyor ve kendilerini bir üst aşamaya taşıyacak kaynakları hızlı bir şekilde keşfediyorlar. Kitaplarımı kaleme alırken öncelikle hitap ettiğim yaş grubuyla özdeşleşmeyi ve onlardan biri gibi hissetmeyi başarmaya çalışıyorum. Hayatı, geleceği onlar gibi görmeye çalışarak çıkıyorum yola. Yazdıklarımla okurun merakını uyandırmak, ilgisini çekmek, sürükleyici bir okuma sağlamak ve daha fazlasını keşfetmek için araştırma hevesini fark ettirmek önemsediğim başlıca maddelerdir.

‘Gençlik Bilim Kitaplığı Serisi’ oldukça ilginç ve özgün bir içeriğe sahip… Bu fikir nasıl ortaya çıktı?

Soyut düşünebilen ve hayaller kuran gençlere ihtiyacımız var, ‘Gençlik Bilim Kitaplığı Serisi’ bu fikirle doğdu. Bir çocuğun hayalleri geleceği şekillendirebilir. Dünyayı sonsuza kadar değiştirebilecek keşiflerin tarifi, muhteşem hayaller, soyut düşünceler ve bilgiden geçiyor.

Yeni projeleriniz var mı?

Evet. Yeni projelerimin pek çoğunda konumuz yine bilim olacak. Bunun dışında, üzerinde yedi yıldır çalıştığım, psikolojik gerilim türünde ve yetişkinler için bir romanım var: Erica’nın Aynaları. O da pek yakında okurlarla buluşacak.