İşgal devam ederken Rus güçlerinin çekildiği bölgelerden geriye harabeye dönmüş kentler kaldı. Hayalet şehirler, savaşın şiddetini gözler önüne seriyor. ‘Savaş suçu’ işlediği iddialarının hedefindeki Moskova’ya yaptırımlar artıyor.

Hayalet kentler

DIŞ HABERLER

Rusya’nın saldırısı sonucu Ukrayna’da başlayan savaşta 46 gün geride kaldı. Birleşmiş Milletler (BM), savaşta en az 1793 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 439’unun yaralandığını ve saldırıların ardından 4 milyon 503 bin 954 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Ateş altında kalan kentler adeta hayalet şehirlere dönüştü. Rus ordusu Çernihiv, Sumi ve Kiev’den tamamen çekildi. Zaporijya ve Donetsk bölgelerinde konuşlanmaya devam eden Rus ordusunun Luhansk bölgesinde de saldırıları sürüyor.

hayalet-kentler-1001826-1.
Kiev

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, dün Dnipro bölgesinde yabancı paralı savaşçıların toplandığı karargâh ve bazı yerlerdeki S-300 hava savunma füze sistemlerini vurduklarını bildirdi. Konaşenkov, Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna’da 86 askeri nesneyi yok ettiğini kaydederek, “Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 127 uçak, 98 helikopter, 234 S-300, Buk-M1 ve Osa AKM hava savunma füze sistemleri, 436 insansız hava aracı, 2 bin 52 tank ve zırhlı araç, 232 çok namlulu roketatar, 894 obüs ve havan topu, 1975 özel askeri araç yok edildi” değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​

hayalet-kentler-1001827-1.

HESABI SORULACAK

Ukrayna tarafından yapılan açıklamalara göre Rus ordusu ülkedeki sivilleri de hedef alıyor. Avrupa tarafından ‘savaş suçu’ işlediği yönünde iddiaların hedefi olan Moskova’ya yaptırımlar ise her geçen gün artıyor. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Almanya Başbakanı sözcü yardımcısı Christiane Hoffmann’ın verdiği bilgilere göre, Scholz görüşmede Rus ordusunun Buça ve Ukrayna’nın diğer yerlerindeki "savaş suçlarını" kınadı. Ukraynalılara dayanışma ve destek sözü veren Scholz, federal hükümetin diğer uluslararası partnerleri ile birlikte bu suçların aydınlatılması, faillerin tespit edilmesi ve bu faillerin ulusal ve uluslararası mahkemelerde hesap vermesi için elinden gelen her şeyi yapacağını ifade etti.

Zelenski de görüşme ile ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Ukrayna lideri, Almanya Başbakanı Scholz ile, "Rusya karşıtı yaptırımlar ile Ukrayna’ya savunma ve mali yardım" konularını görüştüğünü ifade etti.